Minden korábbi rekordot megdöntött 2013-ban az online meghirdetett állások száma – derül ki a Profession.hu adataiból. A munkáltatók leginkább fejlesztőket kerestek, de a mérnök és könyvelő állások is felkerültek a dobogóra.

A piacvezető rendszerében 35 százalékkal többen regisztráltak az előző évhez képest, legtöbben a területi képviselői, az asszisztensi és az adminisztrátori munkakörökre jelentkeztek.

Az online álláspiac 2013-ra szinte teljesen átvette a korábbi hirdetési formák szerepét a fizikai munkák terén is, a jelentős növekedés azonban emellett a magasabb munkaerőigényt is mutatja” – mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője. „2013-ban a napi átlagos hirdetések száma 11%-kal növekedett a piac 67 százalékát* lefedő Profession.hu felületein. Összesen több mint 60 ezer új állást töltöttek fel a munkáltatók, ezekre 2,5 millió jelentkezés érkezett. Legerősebb hónapunk az október volt, ekkor közel 6000 új pozíciót töltöttek fel a cégek” – tette hozzá.

Adminisztrátorként a legnehezebb elhelyezkedni

A tavalyi évben az adminisztráció és irodai munka kategóriában volt a legnehezebb elhelyezkedni az extrém túljelentkezés miatt. A gyártás kategória hirdetői ezzel szemben jóval nagyobb arányban növekedtek, mint a jelentkezők, így most mindenkinek nagyobb az esélye itt munkát találni. 2013-ban a legtöbb hirdetést kapott pozíciók a fejlesztő (1793 db), a mérnök (1599 db) és a könyvelő (1430 db) voltak. A 2012-ben első helyen szereplő ügyfélszolgálati munkatárs kategória hiába növekedett jelentősen (1293-ról 1420 darabra) tavaly így is a negyedik helyre szorult vissza.

A hirdetések számának 26 százalékos növekedése mellett a felhasználok száma is jelentősen, 35 százalékkal növekedett a Profession.hu felületein. Önéletrajzból 16, közvetlen jelentkezésből 6 százalékkal volt több az előző évhez képest. A legkeresettebb pozíciók 2012-höz hasonlóan 2013-ban is a területi képviselő, az asszisztens és az adminisztrátor voltak.

Kétszeresére nőtt a meghirdetett állások száma

2013 utolsó negyedévében a piac megszokott ütemének megfelelően csökkent az álláspiac aktivitása, de az előző évet így is jelentősen túlszárnyalta: 2012 decemberéhez képest 2013 utolsó hónapjában 50%-al több hirdetés került a rendszerbe. A munkáltatók több mint kétszer annyi állást hirdetnek meg kötelező angol nyelvtudással, mint nyelvtudás nélkül – ezzel szemben az álláskeresők legnagyobb része olyan munkakörökre jelentkezik, amelyekben nem kérnek nyelvet. Az utolsó 3 hónapban a céges hirdetők közül legtöbben a Penny Markethez és a Raiffeisen Bankhoz jelentkeztek.

Forrás: tozsdeforum.hu