A Pécsi Tudományegyetemre (PTE) 48 hallgató érkezik a tanévkezdésig Afrika Ebola-fertőzéssel érintett országaiból – közölte az intézmény augusztus 26-án az MTI megkeresésére, hozzátéve, hogy felkészültek a hallgatók fogadására.

A PTE Oktatási Igazgatóságának közleménye szerint az intézményben várhatóan 48 diák – szinte valamennyien az orvostudományi karon – kezdi meg tanulmányait az Ebola-fertőzéssel érintett országokból.

Mint írták, a megyei tisztifőorvos hivatalos megkeresésére az orvos- és egészségtudományi szakokon tanuló hallgatóktól nyilatkozatot kérnek arról, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leone-ban vagy Libériában az elmúlt hat hétben.

Hozzátették: a pozitívan válaszolók, illetve az érintett országokból tanulmányokat folytató 48 hallgatónak a megyei tisztifőorvos által megküldött, a járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére szolgáló nyilatkozatot is ki kell töltenie. A nyilatkozat alapján, ha csak minimális esély is mutatkozik a fertőzésre, illetve ha esetlegesen tünetek jelentkeznek a hallgatókon a Klinikai Központban haladéktalanul további vizsgálatokat folytatnak – közölték.

Ezen túl az érintett hallgatók számára külön tájékoztatót is tartanak, és szakembereik folyamatosan rendelkezésükre állnak az Ebola-vírussal kapcsolatban felmerülő kérdések esetén.

Kitértek arra is, hogy a jelenlegi epidemiológia helyzettől függetlenül, megelőzési célzattal 2010 óta a Pécsi Tudományegyetem valamennyi, az orvosi- és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatója tanulmánya megkezdésekor, majd évente ismétlődően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vesz részt.

A közleményben megjegyezték: a PTE az országos egészségügyi szervekkel karöltve a továbbiakban is mindent megtesz az esetleges veszélyek feltérképezése és a megelőzés érdekében. Ugyanakkor hozzátették: a megyei tisztifőorvos hivatalos levele alapján rendkívül csekély annak a veszélye, hogy fertőzött ember érkezzen Magyarországra, akár a PTE-re hallgatóként.

 

 

Forrás:edupress.hu