Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdetette április 18. és május 1. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról. A legjobban teljesítő négy csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak.

 

A játék menete

Az Euroscola-játék internetes tudásalapú kvízjáték, Európa földrajzához, történelméhez, gazdaságához és az Európai Unióhoz kapcsolódó különböző nehézségű feleletválasztós kérdésekkel. A kvízjáték egész évben elérhető így a felkészülő csapatok tesztelhetik tudásukat, megismerkedhetnek és rutint szerezhetnek a játék működésével kapcsolatban. Mivel a játék különböző területek, tantárgyak tudásbázisára épít, ezért remek lehetőséget kínál a diákok komplex ismereteinek játékos fejlesztésére, valamint arra is, hogy csapatban játszva közösségi élményt nyújtson egy egész osztály, csoport vagy évfolyam számára.

2016. tavaszi versenyidőszak: 2016. április 18. – május 1.

A versenyidőszak alatt a vetélkedőben való részvételhez regisztráció szükséges: az iskola egy pedagógusa regisztrálja az adott középiskolát április 29. 12:00-ig, majd a verseny ideje alatt bármikor sor kerülhet a játékra a kiválasztott csapattal. A regisztráció után a körülbelül 15 percet igénylő kvízt 2016. április 18. és május 1. között lehet kitölteni egy alkalommal www.euroscola.hu weboldalon.

Egy iskola egy csapattal regisztrálhat, és a versenyidőszak alatt csak egyszer töltheti ki a kvízt. A kvíz során a csapatok 30 kérdést kapnak 10 kategóriában Európa földrajzáról, történelméről, kultúrájáról és az Európai Unió intézményeiről és működéséről. A vetélkedő próbajátéka regisztráció nélkül is elérhető a versenyidőszakon kívül a www.euroscola.hu weboldalon keresztül.

Nyeremény

Az online játékon legjobban teljesítő négy csapat – iskolánként maximum 24 diák és 2 kísérő pedagógus – nyereménye egy részvételi lehetőség a strasbourgi Euroscola-programban 2016 őszén. A program keretében a csapatok Strasbourgba utaznak, ellátogatnak az Európai Parlamentbe, ahol egy napra EP-képviselővé válnak és egy szimulációs játékon vesznek részt. A nap során aktuális európai uniós kérdéseket tárgyalnak meg közösen 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt és angol, német vagy francia nyelven kommunikálnak egymással. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.
Az Európai Parlament támogatásával évente körülbelül 300 magyar diák kap lehetőséget, hogy megismerhesse az Európai Parlament munkáját Strasbourgban. A program így keretet biztosít Európa fiataljainak, hogy közelebbről megismerjék az uniós döntéshozatali folyamatokat, és megtapasztalják az együttműködés fontosságát.

A kvízjáték, a részletes versenyszabályok és az Euroscola-programban való részvétel feltételei a www.euroscola.hu oldalon érhetőek el.