Veszélyes hulladékok a háztartásban : Növényvédő szerek 4.Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni. A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók.

Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre! Speciális gyûjtõedényekbe rakják, az elszállításig zárt helyen tárolják ezeket a hulladékokat.

 

Növényvédő szerek

A növényvédelemből keletkező hulladékok (a növényvédő szerek, de a rovarírtó szerek is) és szennyezett csomagolóeszközeik veszélyessége mérgezőanyag-tartalmukból ered.

Vízben gyorsan és jól oldódnak, így különösen veszélyesek a felszín alatti és felszíni vizekre, illetve azok élővilágára nézve. Ártalmatlanításuk leginkább égetéssel történhet, de az égetés során különleges előírásokat kell betartani, ezért ezt otthon nem szabad végezni, kizárólag speciálisan e célra épült veszélyeshulladék-égetőben lehet égetni.

Mivel a csomagolóeszköz is különleges kezelést igénylő hulladéknak számít, ezért javasolható, hogy a vegyszert teljes mértékben használjuk fel, a csomagolóeszközt alaposan mossuk ki, és a mosólevet ugyancsak a növények védelmére használjuk fel.

Veszélyes hulladékok a háztartásban : Növényvédő szerek 4.Kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezések
A kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezésekkel főképpen a számítástechnikai eszközök rohamos fejlődése miatt kell számolni, tekintettel arra, hogy gyorsan fejlődő iparágról van szó, és ezért ezek a berendezések néhány év alatt elavulnak. A háztartási munkát segítő berendezések száma is egyre gyarapodik és ezek javíthatatlansága esetén a hulladékkal is számolni kell.

Az irodatechnikai berendezések szalagjai, patronjai, kazettái a ma már mind gyakoribb otthoni nyomtatók, esetleg írógépek használata során keletkeznek. Azok, amelyek újratöltése nem lehetséges a hulladéklerakókon végzik.

Ez a hulladéktípus azért igényel különleges kezelést, mivel mind fémtartalmuk, mind a festék-, illetve vegyszertartalmuk kockázatot jelent a környezetre.

Várható megjelenési formái: elektromos háztartási gépek, irodatechnikai berendezések és ezek tartozékai, elektronikai hulladékok, irodatechnikai berendezések szalagjai, patronjai, kazettái. Várhatóan jogszabály fogja rendezni ezen hulladékok kezelését (amely rendelet a szelektív gyűjtés kötelezettségét és az anyag szerint elkülönített hulladék hasznosítását fogalmazza meg). Jogszabály:
Forrás: kvvm.hu

Forrás: www.kvvm.hu

 

Forrás:szelektiv.hu