Aszódi gimnazisták nyerték az országos természettudományi versenytÖt csapat közül választotta ki a TeHEtséges vagy? döntőjének zsűrije az Evangélikus Egyház Aszódot, mely intézmény fiataljai között egyaránt szerepelt 6. és 12. évfolyamos diák is. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott vetélkedőt a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) ifjúsági THE Programja rendezte meg.

A megmérettetést egy online selejtező előzte meg, melyre 50 középiskola 2000 diákja jelentkezett, közülük a legjobbak ellátogathatnak a bécsi Body Check kiállításra, és a budapesti 100 csoda nevű tárlatra is.

 

„Tavaly az Eötvös Loránd Tudományegyetemre senki nem jelentkezett fizikatanári képzésre” – vázolta példával a természettudományi szakok nehézségeit és a december 3-ai megmérettetés jelentőségét Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke. Hangsúlyozta: a sor végén áll Magyarország a mérnöki és természettudományi képzéseken végzettek számát tekintve.

„A diákok csupán mintegy 30 százaléka választ reál területet továbbtanulása során” – mondta el az aszódi fiatalokat felkészítő igazgatóhelyettes, Koncz István. A csapat másik kísérője pedig arra hívta fel a figyelmet: ma már a mentor és mentorált közötti személyes kapcsolat és a lelkesítő tanári erő motiválhatja a fiatalokat. Jó példa erre Ladjánszki Bálint, aki az aszódi csapat végzős tagjaként már döntött: a biológia, kémia fakultációt követően orvosi pályán szeretné folytatni tanulmányait.

Öt, ötfős csapat érkezett a megmérettetésre, melyen így debreceni, csongrádi, nyíregyházi, váci, aszódi középiskolások vettek részt. A fiataloknak elsőként az otthon elkészített zászlót, a csapatot és a középiskolájukat kellett bemutatniuk, majd ezt követően szintén előre kiválasztott témában referáltak a zsűri előtt. Az előadásokat villmkérdések követték: többek között a napfoltokról, az ózonrétegről és a szupervulkánról kellett beszámolniuk, majd a szemük előtt lejátszódott kísérleteket megmagyarázniuk a fiataloknak.

Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma csapatát Koreny Viktor, Valcsák Réka, Toldi Fanni, Garai Laura és Ladjánszki Bálint képviselte. Ők magazin előfizetést kaptak, a többi döntőshöz hasonlóan pedig ellátogathatnak a bécsi Body Check kiállításra, a budapesti 100 csoda nevű tárlatra, valamint a THE Program az aszódi középiskolába is elviszi a természettudományos pályát népszerűsítő THE road-show-t.

Az első alkalommal megrendezett TeHEtséges vagy? versenyére a felhívást követően 500 középiskola kétezer diákja jelentkezett és töltötte ki a selejtező során az online tesztet. Ezt követően a legjobb válaszokat adó intézményeket választották ki a szervezők. „Azt már a középiskolákra bíztuk, hogy a fiatalok közül kit választanak ki és küldenek a döntőbe” – mondta el Bartók Marcell, a THE Program vezetője.

A zsűriben helyet folalt: Ifj. Vitray Tamás, a National Geographic vezető szerkesztője, Tóth Pál az országot izgalmas fizikai kísérletekkel járó tanár-show man, Sík András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem fiatal Mars-kutató planetológusa, Füstös Géza, a Siemens üzletfejlesztési vezetője, valamint Kürtös József főosztályvezető helyettes, a Magyar Szabadalmi Hivatal munkatársa. A verseny védnöke Dr. Pakucs János volt.

(www.edupress.hu)