A család nemzetközi napja1994-ben az ENSZ május 15-ét: A család nemzetközi napjává nyilvánította. E felhíváshoz csatlakozott hazánk is, mivel a kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

Az ehhez a naphoz kötődő programok, előadások a családról mint ösztönző erőről, biztos háttérről, menedékről, energiaforrásról szólnak. Hangsúlyozzák azt, hogy a család az a közösség, mely a legkilátástalanabb helyzetekben is megtart, mely tékozló fiakat is visszafogad.

Tudjuk, hogy a XXI: századi családmodell merőben más, mint a klasszikus értelemben vett család. A mai modern társadalomban jól ismert az élettársi viszony, és a házasságok sem köttetnek mindig egy életre. Felmérések szerint csökken a házasodási kedv, egyre nő az elváltak vagy az együtt maradó, de kapcsolatokban szegény családok száma.

Foghatjuk a változást a felgyorsult életvitelünkre, a rohanó stressztől duzzadó világra, a társadalmi elvárásokra, a karrierista szemléletű munkahelyekre, vagy bármire, de valójában az egyéntől, tehát tőlünk indul minden folyamat, tehát mi gerjesztjük a pozitív és a negatív dolgokat is.

Pedig olyan szépen kezdődik minden… A legszebb nappal, az esküvővel, ahol szent az elhatározás, hogy örökre együtt marad a pár, mert mi lehet annál szebb, mint az, hogy van egy, hely, ahová haza tud menni az ember. Van egy család, amely bátorítja, ha erre van szüksége, segíti, ha baj van, betegségben társ, barát.

Aztán jönnek a hétköznapok, a rohanás, gyerekszületés, otthonteremtés, fogy a pénz, egyre hangosabbak a veszekedések… Vajon ez lenne a modernkor családja?

Tegyünk azért, hogy ez ne így legyen, hiszen a család valójában egy olyan remekmű, amiért érdemes élni, dolgozni.

 

Végezetül álljon itt néhány nemes gondolat a családról:

 

“A család azt jelenti, megosztjuk egymással a hibáinkat, a tökéletlenségeinket és az érzéseinket, miközben nem szűnünk meg szeretni egymást. De még ha szeretet árad belőlünk, akkor sem vagyunk mindig szeretetre méltók. Ha pedig nem vagyunk tökéletesek, lényeges, hogy meg tudjuk bocsátani önmagunknak és másoknak. Azután másnap reggel elölről kezdünk mindent. Olyan folyamat ez, mint a bimbó nyílása. Virágzás, virulás és virágba borulás.

Bernie Siegel

 

Soha ne fordulj szembe a családdal, mert nem jó magányosan evezni. Ha bosszantóan kidörzsölték is csuklódat és bokádat a családi kötelékek, akkor se feledd, hogy nélkülük – nos, hát ki lennél?

A család melletted áll, ha baj van, és a legtöbb esélyt adja meg neked. Amikor a vetélkedő vezetője azt mondja: „Nevezzen meg valamit, amit a hűtőszekrényben talál”, és te azt mondod, „Szótár”, mire az ország túlnyomó többsége a tévé előtt azt sikítja, „Ezt a hülyét!”, na, ki az, aki tapsol és azt mondja, „Jó válasz, jó válasz!”? Hát persze, hogy a családod, ugyan, ki más lehetne?

Dennis Miller

 

Az igazán nehéz helyzetben semmire sincs annyira szükségünk, mint egy szerető családra.

Carolyn Hax