Magyarországi iskolák az ACES 2011 győztesei közöttKét magyarországi iskola is bekerült a tíz győztes közé az Academy of Central European Schools 2011-es programjában. Az aces (Academy of Central European Schools 2011) hétvégi záróeseményén Prágában 2 magyarországi iskola is Legjobb teljesítmény díjat nyert: a Bocskai István Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium Biharkeresztesről a „civil kurázsi” kategóriában, a Szent Imre Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda Kisnánáról pedig a „tanulói részvétel” kategóriában diadalmaskodott.

 

A cseh fővárosba közel 350 tanuló, tanár, minisztériumi dolgozó és oktatási szakértő érkezett 15 országból. A rendezvényen részt vett Erhard Busek, az ERSTE Alapítvány kuratóriumának elnöke és a Délkelet-Európai Stabilitási Paktum volt vezetője, valamint Jindřich Fryč a Cseh Sport és Ifjúsági Minisztérium Nemzetközi kapcsolatok és EU ügyek osztályának főigazgatója.

 

A győztes iskolák kiválasztása

700 tanár és 5.400 tanuló készítette a 45 kiválasztott pályamunkát az iskolai és társadalmi konfliktusok megoldására az aces 2010/2011-es ciklusában. A projektek vezetői Prágában találkoztak, hogy bemutassák munkájuk eredményét és tapasztalatokat cseréljenek. Végül, március 31-én csütörtökön a záróünnepségen, 5 pályázatot díjaztak a „legjobb teljesítmény” díjjal.

„Minden egyes aces pályázat különleges a maga nemében, de néhány egészen kiválónak bizonyult abból a szempontból, ahogy pl. a diákokat aktívan bevonták a különböző fázisokba, illetve a döntéshozatalba. Néhányan nagyon innovatív megoldásokat alkalmaztak, míg mások nem ijedtek meg sokat vitatott kérdésekkel foglalkozni, szakadékokat áthidalni, előítéleteket legyőzni.” – mondta el Danica Lacova a CELI DOM-tól és Reinhardt Eckert az Interkulturelles Zentrumtól.

“A legjobb tapasztalat Európából, ha más európaiakkal beszélsz, utazol és kommunikálsz. Minél előbb kezded ezt, annál jobb. Az aces-zel nagyon sok fiatalnak adjuk meg azt a lehetőséget, hogy korosztályukhoz tartozó társaikkal először találkozzanak európai szomszédjuknál.” – magyarázta Boris Marte az ERSTE Alapítvány igazgatósági tagja.

 

Magyarországi iskolák az ACES 2011 győztesei közöttLegjobb teljesítmény díj – „tanulói részvétel” kategória: a „Mutass tiszteletet, hogy téged is tiszteljenek” projekt kivitelezői a Szent Imre Általános Iskola és Napközi Otthonos Óvoda, valamint együttműködő partnere, az Osnovna Škola Bilje Horvátországból.

Legjobb teljesítmény díj – „civil kurázsi” kategória: a „Vita, mint a konfliktusok megoldásának egyik eszköze” projekt kivitelezői a Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint együttműködő partnere, a Liviu Rebreanu Szakközépiskola Romániából.

Dézsiné Nagy Mónika, a Bocskai István Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanára, aki maga is részt vett a prágai eseményen, elmondta: ” Mindenkinek van valamije, amit adhat és ez egy nagyon fontos dolog. Célokkal kell rendelkeznünk és tudnunk kell, kire számíthatunk. Nagyon sok empátiát, toleranciát, önkéntességet tanultunk, megtapasztaltuk, hogyan segíthetünk azokon, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. A dolgok megváltoztatásához pedig nagy bátorságra van szükség.”

Az aces iskolai hálózatot az ERSTE Alapítvány hívta életre 2006-ban. Ma 15 ország tagja a hálózatnak  és eddig 275 iskolát díjaztak a több mint 700 beadott pályázatból. A kezdeményezés a  szlovák VČELÍ DOM-al együttműködve, az osztrák non profit szervezet, az Interkulturelles Zentrum koordinálása alatt működik és minden résztvevő országban az  Oktatási és Kulturális Minisztériuma támogatja.

A cél az, hogy Közép és Délkelet Európa különböző országaiból érkező tanulók és tanáraik találkozzanak, megismerjék egymást. Minden évben pályázatot hirdetnek partner iskolák számára. Egy nemzetközi zsűri választja ki a legjobb pályázatokat, amelyeket pénzügyi támogatással díjaznak. A győztes iskolák folyamatos segítséget kapnak munkájuk végrehajtásához, és meghívást kapnak egy nemzetközi találkozóra, amilyen most Prágában is volt.

 

További információ:

Eurolex Consulting

Kádár Andrea Tel: +36 70 9386890 e-mail: andrea.kadar@eurolex.hu

ERSTE Alapítvány

Andreea Gurau, Tel. +43 (0) 50100-19614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

 

ERSTE Alapítvány

Az alapítványt 2003-ban hozták létre, a 190 éves “Erste Oesterreichische Spar-Kasse”, az első ausztriai takarékpénztár jogutódjaként. Az ERSTE Alapítvány jelenleg 25,3%-os részesedéssel rendelkezik az Erste Group-ban. Az alapítvány osztalékjövedelmének egy részét Ausztria, Közép- és Délkelet Európa társadalmainak fejlesztésére fordítja.  Támogatja a társadalmi elkötelezettséget és a civil társadalom aktív szerepvállalását; célja, hogy közelebb hozza az embereket egymáshoz és terjessze az 1989 óta radikális változásokon átesett régió történelmét. Az Alapítvány fő tevékenységi területei: a társadalmi fejlesztés (social development), a kultúra és Európa. További információ: www.erstestiftung.org

Interkulturelles Zentrum

Az Interkulturelles Zentrum (IZ) egy független, non-profit szervezet bécsi központtal, célja, hogy erősítse a mind a nemzeti, mind a nemzetközi kulturális kapcsolatokat.  Az IZ elősegíti és fejleszti a kommunikációs kapcsolatokat olyan emberek között, akik különböző kulturális és iskolázottsági környezetből érkeznek. 1987 óta az IZ nemzetközi iskolai partner-programokat, ifjúsági programokat és interkulturális oktatási együttműködéseket is támogat Ausztriában és külföldön egyaránt.

Az Európa Tanács két alkalommal is kitüntette az Interkulturelles Zentrumot a „World Aware Award for Global Education” díjjal, először 2000-ben majd 2005-ben is.

2007-ben az Interkulturelles Zentrum az Európai Unió “Fiatalok akcióban” programjának Nemzeti Ügynöksége lett. További információ: www.iz.or.at

VČELÍ DOM

A VČELÍ DOM egy non-profit szervezet, amely ötleteket és kezdeményezéseket dolgoz ki melyek segítségével a társadalmi szereplők megismerkedhetnek az új és egyesült Európa kihívásaival.  A szervezet aktív szerepet játszik a jelenlegi források kihasználásában és újak kiaknázásában, ezek felpezsdíthetik a kulturális és közösségi életet nem csak Szlovákiában, de a Közép és Dél európai régióban is. Nemzeti és nemzetközi kulturális és közösségi eseményeket, előadásokat, szemináriumokat és művészeti foglalkozásokat is szerveznek. A civil társadalom megerősítése az elsődleges célok között szerepel ezen kívül igen fontos az európai tudásanyag terjesztése és bővítése a régióban.