A költségvetési törvényjavaslat szerint a jövő évben 134 milliárd forintból gazdálkodhat a magyar felsőoktatás az idei 157 milliárd forinttal szemben – jelentette ki a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár június 29-én Egerben.

 

A kormányzat elkötelezett abban a tekintetben, hogy az államháztartás hiánya ne haladja meg a három százalékot, ez pedig valamennyi ágazatot érinti – közölte a helyettes államtitkár a Magyar Rektori Konferencia (MRK) tanévzáró plenáris ülésén.

A politikus elmondta, hogy a felsőoktatás finanszírozásáról szóló új kormányrendelet egyeztetését július 2-án kezdik meg az MRK-val annak érdekében, hogy január 1-jével életbe léphessen a szabályozás.

Hozzátette, ennek alapelve, hogy a képzés támogatása egyfajta befektetés a diák tanulmányaiba, amelynek közhaszonként meg kell térülnie.

A felsőoktatás finanszírozásának egyik pillérévé kell válnia a jövőben a fejlesztési támogatásnak, ennek elosztása megállapodás alapján történik majd – jegyezte meg Kis Norbert. Egyben elutasította az ezzel kapcsolatos olyan politikai vádakat, miszerint kézi vezérlésre állítanák át a felsőoktatást.

Arról is szólt, hogy szeptember 30-ig meg kell születnie a felsőoktatási intézményhálózat átalakítására vonatkozó kormánydöntésnek, illetve elkezdődik a felsőoktatási szakképzési kormányrendelet előkészítése is.

Kis Norbert szerint szintén szükséges a tíz éve fennálló hallgatói juttatási rendszer átalakítása, ugyanis ma szinte alanyi jogon, minden második államilag támogatott hallgatónak jár az ösztöndíj. Ezzel szemben a kormányzatnak az a szándéka, hogy valóban a legkiválóbbak vehessék igénybe a juttatást. Mindez nem jelenti a jelenlegi normatíva csökkentését – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti felsőoktatási törvény módosításáról jelenleg is tárgyal az Országgyűlés. A jogszabállyal reményeik szerint megfelelő egyensúlyt tudnak teremteni a gazdálkodási autonómia és a gazdálkodás ellenőrzése között – mondta Kis Norbert.

A tanácskozáson a következő két évre, július 1-jei hatállyal Mezey Barnát, az ELTE rektorát választották meg a rektori konferencia elnökének. Ő Bódis Józsefet, a Pécsi Tudományegyetem rektorát váltja az elnöki székben. Újraválasztották a MRK társelnökévé Sándorné Kriszt Évát, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektorát.