Idén gyermekenként 27 900 forintra nő a munkáltatótól kedvező adózás mellett felvethető iskolakezdési támogatás, amiben akár mindkét szülő részesülhet és szinte bármire költhető. Idén már nem kell iskolalátogatási igazolás, csak nyilatkozat, viszont az adóhatóság megbüntetheti azt, aki nem él a lehetőséggel.

Jövőre a tanév végéig megkaphatjuk az összeget, de már csak e-utalványon – tudósít az MTI.

 

Az iskolakezdés gyermekenként akár 50 ezer forintot is meghaladó terhét az idén is csökkenteni lehet a munkáltatótól kapott iskolakezdési támogatással. A kedvezményes adózású támogatás maximuma idén 27 900 forint – írja az RSM DTM adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató.

Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója ismerteti: a mostani tanévkezdéskor a juttatás még a régi szabályok szerint természetben is adható, vagy a munkavállaló számla ellenében is el tud számolni munkáltatójával. Ezek a juttatási formák azonban jövőre megszűnnek, a munkaadó 2013. január 1-jétől már csak utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával (e-utalvány) nyújthatja a támogatást.

Erre érdemes figyelni és felkészülni, hiszen az utalványokat jövőre időben be kell majd szerezni – figyelmeztet Kalocsai Zsolt. A változás hátrányosan érintheti azokat a szülőket, akik a tankönyveket jövőre az iskolától szerzik be, amennyiben azok nem tudják majd az utalványokat elfogadni. Érdemes tehát az iskoláknak is felkészülniük az új szabályozásra. Mellettük a kisebb vállalkozásokat érintheti még kedvezőtlenül a jövő évi változás, amelyek eddig jellemzően a munkavállaló által benyújtott számlák alapján adták a támogatást.

Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban, vagyis a 2012. szeptember 3-án kezdődő oktatás esetében 2012. július 4. és november 2. között. Január 1-jétől kedvező változás, hogy a támogatás az iskolakezdést megelőző 60. naptól egészen év végéig juttatható lesz.

Iskolakezdési támogatásban azok a munkavállalók részesülhetnek, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos, hogy a szülő vagy a gyám jogosult legyen a családi pótlékra, enélkül ugyanis nem adható támogatás. Ugyanazon gyermek után mindkét szülő részesülhet a támogatásban, így annak összege akár a duplájára is nőhet. Támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Az EGT-tagállamban lévő oktatási intézmény látogatása nem zárja ki a juttatás lehetőségét.

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett évente a minimálbér 30 százaléka, azaz 27 900 forint támogatás juttatható minden egyes gyermek után. Ez magasabb a tavalyi 23 400 forintnál, ami a minimálbér emelkedésével függ össze. Mivel az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon gyermek után is igénybe veheti, gyermekenként a támogatás összege elérheti az 55 800 forintot a tavalyi 46 800 forinttal szemben.

Az adóterhet a munkáltató/kifizető viseli, ennek mértéke 16 százalék 1,19-cel szorozva, valamint 10 százalékos egészségügyi hozzájárulással is számolni kell, így a juttatás adóterhe a tavalyi 19,04 százalékról 30,94 százalékra nő. A 30,94 százalékos adóterhet a 27 900 forintos összegig a kifizető, tehát a juttató fizeti meg a NAV részére. Amennyiben a kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladja ezt az összeget, akkor már 51,17 százalékos adóteher merül fel, hiszen 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is terheli a 27 900 forint feletti juttatást. A juttatás adóterhe a béreket terhelő adókhoz képest kedvező.

Iskolalátogatási igazolást a korábbi évekkel szemben nem kell benyújtani. Elég, ha a szülő nyilatkozik arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Ha azonban jogosulatlanul tesz ilyen nyilatkozatot, szankcionálható. Szankciót vonhat maga után az is, ha a szülő jogosult ugyan a juttatásra, de a szükséges nyilatkozatot nem adja le. Ebben az esetben a juttatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni az adóhatóság, ami egyrészt lényegesen magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

Az iskolakezdési támogatást elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására lehet felhasználni. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden, a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható az adószakértő szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy divatos sportcipő is.

 

{module Forrás: edupress}