Novemberben derül ki, hogy mennyi oktatót érint a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) tervezett csoportos létszámleépítés – írta közleményében az egyetem. Az oktatási terület gazdálkodását nagymértékben meghatározza a hallgatói létszám alakulása. A 2013/2014-es tanév első félévére történő bejelentkezések egyértelműen azt mutatják, hogy vannak olyan karok a Pécsi Tudományegyetemen, ahol a felsőoktatásban bekövetkezett változások miatt bizonyos szakterületeken jelentősen csökkent a hallgatók száma.

E karok esetében komoly bevételkieséssel kell számolni, miközben az oktatói kar, illetve adminisztratív kapacitás nagy hallgatói létszámra berendezkedett. Emiatt több kar a létszámcsökkentés mellett döntött, noha nem ez volt az elsődleges költségcsökkentő intézkedés, számos szervezeti átalakítás és racionalizáló lépés előzte ezt meg.

A vonatkozó törvények szerint eljárva a Pécsi Tudományegyetem várhatóan november közepén egyeztet a csoportos létszámleépítés témájában a Közalkalmazotti Tanáccsal. Amíg erre az egyeztetésre nem kerül sor, addig konkrét létszámmal, munkakörökkel kapcsolatban természetesen nem adhat tájékoztatást az egyetem.

A PTE felelősen és körültekintően dönt a munkavállalókat érintő ügyekben. A fennállásának 90. évfordulóját a közelmúltban ünneplő pécsi Állam és Jogtudományi Kar meghatározó szerepet tölt be a magyar jogászképzésben, a jogtudomány művelésében, így kizárólag olyan döntés születhet, amely nem veszélyezteti az oktatás minőségét, színvonalát.

{module Forrás: edupress|none}