December 31-e Szent Szilveszter pápa ünnepe, a Gergely-naptár szerinti év utolsó napja. Bár eredendően keresztény ünnep, a világ minden részén megtartják, de mindenütt máshogy.

Míg nálunk éjfélkor, a himnusz hangjaira mindenki megáll és elkomorul néhány percre, magába fordulva visszatekint az óévre, addig a világ legtöbb táján hangosan fogadják az óraütést. Nevetés, üdvrivalgás, petárdák és tűzijáték jelzi az újév beköszöntét.

 

Japán – családi ünnep

Az év végére – december 31-től január 3-ig – esik az Osogacu, egy négynapos családi ünnep. Ekkor köszöntik a következő év istenségét. Ilyenkor találkoznak az egymástól messze élő családtagok. A gyerekek ajándékba pénzt kapnak, a felnőttek pedig olyan újévi kártyát, amelyen a következő évre vonatkozó jövendölések vannak. 31-én éjjel mindenki elmegy egy buddhista templomba, ahol pontban éjfélkor 108-szor kondul meg az óriási harang, elűzve az óév ördögeit. Az ünnepi eledel egy hosszú tésztatekercs. A hiedelem szerint ennek hosszától függ a család következő évi szerencséje.

 

Oroszország – mikor van újév?

Az oroszok eddig is minden alkalmat megragadtak az ünneplésre, nincs ez másként az új rendszerben sem. Manapság az európai szokások keverednek az ortodox hagyományokkal, így igen hosszúra nyúlik az ünneplések sora. A modern szokások szerint karácsony, december 24-e itt leginkább evés-ivást jelent. December 31-e és január elseje volt korábban a karácsony meg a télapó ünnepe, és a legtöbben ezt a hagyományt követik. Ilyenkor állítanak fenyőfát, az ajándékokat január 1-én bontják ki. Az ortodox naptár szerint Krisztus születése január 6-ára esik, ez is kétnapos ünnep, míg az újévet január 13-án ünneplik.

 

Hawaii – jachtparádé

Az Amerikai Egyesült Államokhoz tartozó szigeteken trópusi az éghajlat, örök a nyár. Nem véletlen tehát, hogy december végén 12 milliós turistaseregre kell felkészülnie az egymillió helyi lakosnak. A kerti partikon és az utcákon csak úgy hömpölyögnek az emberek. A kikötőkben felcicomázott jachtok és kisebb hajók százai készülnek az év végi versenyre, amelynek pontozásába a hajó díszítése is beleszámít. Egész éjjel tart a durrogtatás a Nevadából behozott petárdákkal, egyébként Hawaii-on szigorúan tilos az ilyesmi. Amikor beköszönt az éjfél, a tűzijátékok hangját is túlharsogják az emberek, akik egymásnak jókívánságokat kiabálnak.

 

Svédország – engedélyezett mámor

A skandináv államban nem könnyű hozzájutni az amúgy is hihetetlenül drága alkoholhoz. Ezért a svédek már jó előre bespájzolnak az év végére, mert az újévet „kötelező” alkoholmámorban fogadni. Amikor az óra szilveszter éjszakáján tizenkettőt üt, az ünneplő emberek tízezrével lövik fel az ég felé a petárdákat. Sokezernyi pezsgősüveg pukkanása keveredik a harangok zúgásával. Az emberek nagy része az utcán vagy baráti körben mulat. A saját magával vitt italt fogyasztja, és ha marad az üvegben, haza is viszi.

 

Brazília – koktélok és szamba

Amilyen csöndes és bensőséges a karácsony, olyan hangos a szilveszter a déli félteke legnagyobb országában. Brazíliában már ilyenkor a februári karneválra készülnek. Az egész éjszakát az utcán, a szabadban töltik, karneváli jelmezekben vagy alig ruhában, hiszen ott ilyenkor tombol a nyár. Fiatalok és öregek szambázva járják végig az utcákat, a tengerpartot. Folyik a pezsgő, hektószám fogy a koktél. Éjfélkor óriási durrogtatás kezdődik, petárda, tűzijáték és fegyverek ropogása hallatszik. Az emberek egymás nyakába borulnak és biztosítják egymást határtalan szeretetükről.

 

Olaszország – pogány hagyományok

A különböző tartományokban más és más a szokás. Míg Milánó szinte kiürül év végére, és aki teheti, az Alpokban tölti szabadságát, addig Bolognában reneszánsz hangulat uralkodik szilveszter éjszakáján. A vidámság Luca napjától Vízkeresztig tart vásárral, dudaszóval, hagyományos rigmusokkal. Az év utolsó napján a város főterén pogány szokás szerint hatalmas máglyát raknak. Ilyenkor ég el az, ami véget ért, a múlt, a feledni való. Amikor már csak parázslik a máglya, örömtáncot lejtenek körülötte, hogy az óévnek vége. Ugyancsak a múlttól akarnak megszabadulni a rómaiak. Ők az év utolsó napján az ablakokból dobálják ki az utcára megunt holmijaikat. Pórul járhat az az idegen, aki nem ismervén ezt a szokást, a járdán bámészkodik.

 

Thaiföld – sörrel koccintva

A buddhista Thaiföld számára szilveszter éjszakája ugyanolyan, mint az év többi napja. A holdújévet ünneplik, amely változó napra esik január vagy február folyamán. December 31-én az itt nyaraló külföldiek mulatnak, szokásukat a Nyugatot utánzó fiatalok is átvették. Ahol nincsenek turisták, az éjszaka csendben zajlik, öregek sakkoznak vagy pletykálnak az utcán. Bezzeg a fiatalok! Már napokkal előbb elkezdődik az ünneplés, az asztalokra méregdrága skót whisky kerül és a hangulat is emelkedett. Szilveszter éjszakáján – pezsgő híján – sörrel koccintanak helyiek és külföldiek, idegenek és barátok. Felrázott sörösüvegekből buggyan ki az árpalé, hogy legalább a látvány emlékeztessen az otthon megszokottra.

 

forrás: www.kiskegyed.hu