Az 1980-as években egy kutatás során megfigyelték, hogy az eszkimók körében nagyon ritkán fordul elő szív- és érrendszeri betegség. Miután kielemezték étrendjüket, a tudósok rájöttek, hogy ez nem egy szerencsés véletlen miatt van, hanem a nagy mennyiségű zsíros hal fogyasztása okozza.

 

Megállapították, hogy a szív és keringési rendszer egészségét a halakban előforduló omega-3 zsírsavak védik a különféle károsodásoktól.

Az omega-6 és omega-3 „jó” zsírnak tekinthetőek. Az omega-3 zsírsav esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, tehát alapvető fontosságú, ráadásul a szervezet nem képes azt előállítani. A modern nyugati táplálkozás általában gazdag omega-6 zsírsavakban, de nem bővelkedik omega-3-ban. Ráadásul a nem megfelelő omega-6/omega-3 arány esetében még inkább fokozott omega-3 hiány áll fenn.

Az omega-3 zsírsav előnyös hatásai

  • javítja az anyagcserét
  • elősegíti a szénhidrátok lassabb felszívódását – gátolja az elhízást
  • csökkenti a vér zsírtartalmát, így csökkentve az érrendszeri betegségek, agyvérzés és vérrögök kialakulásának kockázatát
  • javítja az állóképességet
  • étvágycsökkentő hatásával hozzájárul az eredményes diétához
  • vérnyomáscsökkentő hatása is van
  • segíti az izomszövetek regenerálódását
  • serkenti az agyműködést
  • selymessé, bársonyossá teszi a bőrt
  • fokozza a hormontermelést
  • csökkenti az rossz koleszterin szintjét és serkenti a véráramlást


Gyermekek esetében kiemelten fontos

A gyermekek számára 14 éves korukig rendkívül fontos az optimális omega-3 bevitel, mert az agy ezen életkorig fejlődik a legnagyobb mértékben. A kutatók szerint ezek a pozitív változások annak köszönhetőek, hogy az omega-3 zsírsavak fontos szerepet töltenek be az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Így serkentik a gondolkodásért és értelmi képességért felelős agyi területek működését, ez pedig a koncentráló képesség javulásához vezet.

Forrás: multipraktika.hu