Mintegy másfél milliárd forint értékű munkát végeztek el az önkéntesek a TeSzedd! akcióban 2014 május 9-11-ig.

 

Az immár negyedik – eddigi leghosszabb – szemétszedési akcióra majd 120 ezer önkéntes jelentkezett előzetesen. A több mint 1800 helyszínen – a korábbi években lezajlott akciók során szerzett tapasztalatok alapján becsülve – 180-200 ezer ember szedhetett szemetet. Az akció második napján, a „Tisztítsuk meg Európát!” („Let’s Clean Up Europe!”) program keretében május 10-én nemcsak itthon, hanem az Európai Unió 16 tagállamában és öt közösségen kívüli országban is tettek környezetük megtisztításáért, a legtöbben Magyarországon vettek részt.

Hazánk 2013-ban csatlakozott az Európai Bizottság EWWR LIFE+ programjához, amelynek célja a környezettudatos gondolkodásmód népszerűsítése, a közvélemény figyelmének ráirányítása a fenntartható környezet megőrzésének és a hulladékkeletkezés megelőzésének fontosságára. A 2009-ben elindított projektben mostanáig 34 ország több millió önkéntes polgára vett részt.

Mint az OHÜ ügyvezetője, Vámosi Oszkár elmondta, a TeSzedd! alapvetően nem verseny: „nem egymást kell túlszárnyalnunk az összegyűjtött szemétmennyiség vonatkozásában, hanem azért kell a lehető legtöbbet megtennünk, hogy minél többen gondolkodjanak környezettudatosan.”

Talán eljön az az idő is, amikor arról számolhatunk be, hogy milyen kevés szemetet gyűjtöttek az önkéntesek!

Forrás: ng.hu