Eszközcsere, szolgáltatásfejlesztés, sávszélesség-emelés: a hazai oktatás és kutatás információs infrastruktúráját fejlesztő

és működtető Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) Sulinet+ projektjének keretében a Sulinet infrastruktúra korszerűsödik és új szolgáltatásokkal bővül. Az elavult eszközök lecserélésével és valamennyi érintett hazai általános és középiskola hálózati sávszélesség-növelésével két éven belül az NIIF Intézet HBONE+ felsőoktatási kutatási hálózatára épülő Sulinet infrastruktúra európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat fog nyújtani a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára – írja a Computerworld.

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Intézet a közoktatási intézmények információs infrastruktúrájának fejlesztésére kidolgozott középtávú fejlesztésének megfelelően, első lépésként a TIOP-1.1.3-12/1-2013 és KMOP 4.6.1/E-13-2013-0001 pályázat keretében beszerzett korszerű Cisco 892FSP típusú, GigabitEthernet portokkal rendelkező eszközre cserélte a korábbi 9 – 10 éves, elavult, lassú és gyártói-szállítói garanciával már nem rendelkező hálózati eszközöket. Ez a csere minden (több mint 4400) iskolai végponton 2014 szeptemberére befejeződött.

Az iskolák adathálózati, vagy hétköznapi nevén Internet-csatlakoztatása, korábban hosszú évek óta nem fejlődött. Az iskolák túlnyomó része szinte használhatatlanul alacsony sávszélességen keresztül csatlakozott a világhálózathoz. Az NIIF Intézet párhuzamosan az eszközcserével a Sulinet sávszélességének emelésével is elkezdett foglalkozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért Felelős Államtitkárságának (NFM) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságának (EMMI) támogatásával.

A sávszélesség-emelési program célja, hogy az elkövetkező években minden iskola a méretétől és profiljától függően 10-40-50-100 Mbps-os kapacitású Sulinet kapcsolattal rendelkezzen. A sávszélesség-emelési program első fázisában 960, a második fázisában további 840 végponton sikerül hamarosan elérni jelentős (25-50-100-1000 Mbps) sávszélesség-emelést anélkül, hogy az állami kiadások növekedtek volna. A következő időszakban a sávszélesség-növelési program folytatódik.

 

Forrás:edupress.hu