Hogyan hat az idegennyelv elsajátítása az agyunkra? Svéd kutatók megállapításai az idegennyelv-tanulásról és nyelvérzékről.

 

 

 

 

Az intenzív nyelvtanulás növeli az agy méretét – erre a következtetésre jutottak svéd kutatók, akiknek különleges alkalmuk nyílt összehasonlítást végezniük orvostanhallgatók, természettudományos képzésben részt vevő egyetemisták és a fegyveres erők elit alakulatának tolmácsképző akadémiájára járó tanulók között.

Nyelvtanulás megfeszített tempóban
A svéd Fegyveres Erők Tolmácsképző Akadémiájára járó fiataloknak 13 hónap alatt kell elsajátítaniuk egy számukra teljesen ismeretlen nyelvet (pl. arab, orosz vagy dari), és kell eljutniuk az adott idegen nyelvből szinte anyanyelvi szintre. A képzés a hét minden napján reggeltől estig folyik, és igen intenzív szellemi kihívást jelent.
Ugyanilyen intenzíven tanulnak az orvostanhallgatók, vagy más tudományos képzésben részt vevő egyetemisták is, de nem csak és kizárólag nyelvi területen. Ezt a különbséget, illetve ennek az agyra gyakorolt hatásait vizsgálta a svéd kutatócsoport MRI segítségével.

Jó és rossz nyelvérzék – az agyméretéből is kiderül?
Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a nyelvtanulás intenzitása, az új nyelv elsajátításának nehézsége, a tanulásba fektetett erőfeszítés mind különböző agyterületekre hat, s növeli azok méretét.

A jobb nyelvérzékkel bíró tanulóknak a hippokampuszuk és agykérgük bizonyos területei fejlődtek inkább (superior temporal gyrus),  míg azok a tanulók, akik a tanulásba több erőfeszítést kellett vigyenek kevésbé jó nyelvérzékük miatt, az agykéreg motoros területein (middle frontal gyrus) mutattak agyi növekedést az MRI felvételeken.

 

Jobb nyelvérzékű nyelvtanulók agya a pirossal jelölt területen nő inkább

 

Akiknek magolniuk kell, és rosszabb nyelvérzékük van – nekik az agy másik területe növekszik inkább


Tehát az agy megfelelő területeinek változása mutatja az idegen nyelv elsajátításának könnyedségét vagy nehézségét az egyén megközelítéséből, azaz  attól függően, hogy milyen nehezen vagy könnyen sajátítunk el egy idegen nyelvet, agyunk különböző területei fejlődnek.    

Bárhogy is legyen, agyunk bármelyik régióját fejlesztjük is, mi csak nyerhetünk vele!

Forrás: http://www.szuloklapja.hu/