Európai Iskolák egy Élhető BolygóértTegyünk együtt Európa környezetéért. A WWF Ausztria iskolai környezetvédelmi kezdeményezése együttműködésben az ERSTE Alapítvánnyal

„Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért” a 2010/2011-es iskolai évben

8 európai ország iskolai osztálya valósított meg környezetvédő projekteket a következő témákban

 

  • Duna – Európa életvonala
  • Ökológiai Lábnyom – a Föld készleteinek kimerítése

 

KULCSINFORMÁCIÓK:

  • 32 iskolai osztály
  • 8 résztvevő ország: Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna
  • 12 és 17 év közötti tanulók

ESEMÉNYEK:

  • Tanár-diák akadémia kezdő esemény

MIKOR: 2010 október 23-29.

HOL: „Hotel Nemzeti Park” Illmitzben /Ausztria/ (Fertő tó nemzeti park , délkeletre Bécstől).

  • Folyamatos adatcsere és rendszeres projekt beszámolók a blog modul-on keresztül http://schools.foralivingplanet.eu
  • Projekt prezentáció és nyertes projekt díjazása

MIKOR: 2010 június

HOL: Ausztria

  • Táborozás a nyertes osztályoknak

MIKOR: 2011 ősz

HOL: Ausztria

 

Az „Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért”, a WWF és ERSTE Alapítvány iskolai környezetvédelmi kezdeményezésének célja, hogy összehozza a tanárokat és diákokat, bátorítsa őket arra hogy felelősséget vállaljanak Európa környezetvédelméért és közösen tegyenek Európa jövőjének fenntarthatóságáért.

A cél az, hogy a gyerekeket és fiatalokat tájékoztassák a fenntarthatóságról, bolygónk legértékesebb élőhelyeiről valamint a szociálisan és ökológiailag összeegyeztethető életvitelről. Különösen fontos, hogy megtanulják alkalmazni ezt a tudást, illetve alkalmazásának segítségével a késöbbiekben egy élhető jövőt teremtsenek meg.

A kezdeményezők inkább fektettek hangsúlyt a szolidaritás elősegítésére, földrajzi területek és társadalmak között, mint politikai határokra. Tanárok és diákok gyűltek össze a Duna-Kárpátok régióból, hogy három különböző témáról beszéljenek, melyek mind helyi, mind globális szinten kulcsfontosságúak:

  • A Duna fontosságáról, mint Európa artériája és a veszélyekről melyek fenyegetik;
  • Az “Ökológiai Lábnyom”, illetves járható utak, melyekkel mindannyian hozzájárulhatunk a Föld forrásainak fenntartható használatához;
  • “Aktív Állampolgárság” – Mozgósítás és Motiválás: Hogyan tudom kinyilvánítani és érvényestíeni a véleményem nyilvánosan, illetve hogyan tudok motiválni másokat arra, hogy cselekedjenek.

 

A kezdeményezés elemei

1.      Tanár-diák akadémia: Egy tanár és egy diák minden osztályból résztvesz a kezdő eseményen, melyet a „Hotel Nemzetipark”-ban és körülötte, Ausztria burgenlandi Fertő tószög régiójában tartanak. Az egy hetes tanácskozás alatt, WWF öko-pedagógusok és természetvédő szakemberek fogják bemutatni műhelymunkák, illetve terepfoglalkozásokon keresztül a három témakört: Duna, “Ökológiai Lábnyom”; “Aktív Állampolgárság”. A résztvevők továbbá projekt-vezetés és média kapcsolati eszközök segítségével kivitelezhetik természetvédő projektjeiket. Minden egyes osztály a számára legmegfelelőbb megközeltítését választhatja a természetvédelmi téma kapcsán. A tevékenységek az utcai színházi előadásoktól, kiállítások és újság sorozatok bevezetésén keresztül, egészen az iskolák akciótervéig terjedhet.

2.      Blog  http://schools.foralivingplanet.eu: A teljes projekt során az iskolai osztályok projektjeiket közzé tehetik egy mindenki számára elérhető, külön erre a célra létrehozott blog-on és nyomonkövethetik versenytársaik munkásságát is. A blognak nagyon sok interaktív tulajdonsága van; a tanulók esemény-naptárat készíthetnek, képeket és videókat tehetnek közzé projektjeikről, továbbá mindent véleményezhetnek, ami történik –  mivel mindneki látogathatja az oldalt.

3.      Záróesemény: a 7 hónapig tartó öko-projekt után, egy tanár és egy diák minden osztályból ismét találkozik Ausztriában. Egy projekt “bazár” keretein belül bemutathatják természetvédelmi projektjüket és megoszthatják egymással tapasztalataikat. A zsűri  – tagjai természetvédő és oktatási szakemberek – kiválasztja a legjobb 5 projektet. 5 tanuló minden egyes nyertes osztályból egy hetes táborozást nyer Ausztriában. Így a diák-csere rögtön a verseny után megtörténhet. A cél, hogy egy országok közti hálózatot építsenek ki természetvédő fiatalokból.

 

„Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért” visszatekintés

Az iskolai környezetvédelmi kezdeményezést „Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért” először a 2008/2009-es tanévben tartották. Azóta több mint 55 iskolai osztály, 10 európai országból (Ausztria, Bulgária, Horvátország, Cseh Köztársaság, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna) jelentkezett a WWF  Európa jövőjét és környezetét védő kampány felhívására. Ilyen módon, körülbelül 1.500 12 és 17 év közötti diák hozta életre önálló öko-projektjét. Ezen törekvésekből eredő tevékenységek magukba foglaltak “diák-tanít-diákot” kampányokat, színházi darabokat, kiállításokat, bevezetőket, tájékoztató eseményeket, kutatásokat, utcai rendezvényeket, website-okat, riportokat TV-ben, rádióban, újságokban és magazinokban.

Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért Európai Iskolák egy Élhető Bolygóért