Veszélyes hulladékok a háztartásban : Akkumulátorok 2.Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni. A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók.

Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre! Speciális gyûjtõedényekbe rakják, az elszállításig zárt helyen tárolják ezeket a hulladékokat.

 

Melyek azok a hulladékok, amelyek a napi családi élet velejárói és amelyek különleges kezeléséről gondoskodni kell?

Mik azok a tulajdonságok, amelyek a különleges bánásmódot indokolják?

Akkumulátorok

A gépjárművek üzemeléséhez szükséges akkumulátorokkal kapcsolatos különleges bánásmódot a bennük található erős sav-, valamint ólomtartalmuk indokolja (veszélyességüket ezek okozzák). A sav – ha kijut a környezetbe – károsan befolyásolja a talaj és a vizek pH-ját, lehetővé teszi nehézfémek oldatba jutását, míg az ember bőrére kerülve súlyos sérülést okoz.

Az ólom toxikus nehézfém, az emberi szervezetbe jutva károsítja az érrendszert, az immunrendszert, a reproduktív szerveket, felhalmozódva idült mérgezést okoz. Az akkumulátorok elsősorban akkor jelentenek veszélyt, ha otthon gépjárműszerelést, akkumulátorcserét végzünk. Az ólom jól eladható fém, így az akkumulátorok feldolgozása működő és hasznos vállalkozás, bár Magyarországon jelenleg ilyen feldolgozó üzem nem üzemel. Az évente mintegy húszezer tonna mennyiségben begyűjtött kimerült, használhatatlan akkumulátort külföldre szállítják, ahol ólomgyártásra hasznosítják.

Veszélyes hulladékok a háztartásban : Akkumulátorok 2.Szárazelemek

Összetételük szerint többfélék lehetnek. A szárazelem kifejezés nem is indokolt minden esetben, mert a köznyelv szerint e csoportba sorolt termékek egy része – működési elvét tekintve – tulajdonképpen (kis méretű) akkumulátor.

Vannak cinket, szenet, mangánt tartalmazók, de kadmium-, higany- és nikkeltartalmúak is. Egyre inkább terjednek a ritkafémeket – például lítiumot – tartalmazó szárazelemek.

Környezetvédelmi szempontból jobbak az újratölthető elemek. Méretük a karórák gombelemétől a videokamerák vagy telefonok nagyobb akkumulátoráig sokféle lehet.

Veszélyességük főleg abban az esetben jelentkezik, ha ellenőrizetlen körülmények között a természetbe kerülnek. Ekkor – a külső burkolat megsérülése következtében – a szárazelem alkotóelemei, főleg a nehézfémek a környezet nedvességével érintkezve kioldódhatnak, és az oldatok a talajt és a talajvizet szennyezhetik.

Elvileg léteznek olyan eljárások, amelyek segítségével hasznosítani lehet ennek a hulladéknak a fémtartalmát, de hogy ez megtörténhessék, jelentős mennyiségben kell begyűjteni az elemeket. Jelenleg egyes iskolákban szelektíven gyűjtik ezt a hulladékot. A begyűjtött mennyiséget lerakással ártalmatlanítják.

Forrás: www.kvvm.hu

 

Forrás:szelektiv.hu