Veszélyes hulladékok a háztartásban : Étolaj és zsír 3.Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni. A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók.

Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre! Speciális gyûjtõedényekbe rakják, az elszállításig zárt helyen tárolják ezeket a hulladékokat.

 

Étolaj és zsír
A háztartásokban talán legnagyobb mennyiségben keletkező (különleges kezelést igénylő) hulladék. A túlhevült, sütéshez-főzéshez már nem használható – növényi eredetű – olaj, zsiradék a fáradt olajhoz hasonlóan elsősorban azért veszélyes, mert az élő szervezeteket elzárja az oxigéntől, illetve a túlhevítés következtében rákkeltő anyagok keletkezhetnek benne.

A közétkeztetést ellátó szervezeteknél, a nagy szállodákban és éttermekben szelektíven gyűjtik ezt a hulladékot és feldolgozásával elkerülhető a környezet szennyezése. Hasznosítása főképp tüzelőanyagként történik, bár akár üzemanyaggá is alakítható. Biológiailag is jól bontható.

Veszélyes hulladékok a háztartásban : Étolaj és zsír 3.Festékek, tinták, ragasztók és gyanták, oldószerek
A felületkezelési munkák hulladékai elsősorban a ház vagy lakás körüli javítási, karbantartási munkák során keletkeznek (festék, mázolóanyag, lakk, ragasztó, kitt hígítók, oldószerek maradékai, ragasztóanyag-, kitt- és gyantamaradékok, faanyagvédő szerek maradékai). A megmaradt vegyszereket általában nem dobjuk ki azonnal, hanem további felhasználásra félretesszük. Ez a hulladékfajta egyaránt tartalmaz szerves anyagokat, illetve fémvegyületeket (ez eredményezi a festékek színét). Mindkettő káros a környezetre és az emberi egészségre. Veszélyeztető hatásukat tűzveszélyességük is fokozza.

A felületkezelési munkákhoz használt termékek csomagolása nagyon sokféle lehet, pl. acél, könnyűfém, műanyag, illetve üveg. Bármilyen módon kerülnek csomagolásra, a csomagolóanyag is különleges kezelést igénylő hulladéknak minősül. A felületkezelési munkákhoz használt termékek szennyezhetnek textilanyagot is, amikor pl. az ecseteket tisztítjuk. A hulladékok ártalmatlanítása égetéssel történik.

E hulladéktípus várható megjelenési formái: aceton, etil-acetát, butil-acetát, terpentinolaj, mosóbenzin, petroléter, egyéb benzinmaradékok, petróleum, lakkmaradékok, lejárt szavatosságú festékek és lakkok, festékmaradékok, mázolóanyag maradékok, nyomdafesték maradékok.

Forrás: www.kvvm.hu

 

Forrás:szelektiv.hu