Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája idén is meghirdeti november 9-20. között online középiskolai vetélkedőjét, az Euroscola-játékot, a www.euroscola.hu honlapon. A játékon magyarországi középiskolák csapatai mérik össze tudásukat Európáról és az Európai Unióról.

 

 

A legjobban teljesítő öt csapat részt vehet az Európai Parlament strasbourgi szimulációs játékán, ahol a 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt egy napra EP-képviselővé válhatnak. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.
Az Euroscola-játék egy internetes tudásalapú kvízjáték, Európa földrajzához, történelméhez, gazdaságához és az Európai Unióhoz kapcsolódó feleletválasztós kérdésekkel. Célja, hogy a középiskolás diákok játékos formában mérjék fel, és fejlesszék Európával kapcsolatos ismereteiket.

A versenyidőszak alatt a vetélkedőben való részvételhez regisztráció szükséges: az iskola egy pedagógusa regisztrálja az adott középiskolát, majd a verseny ideje alatt bármikor sor kerülhet a játékra a kiválasztott csapattal. A regisztráció után a körülbelül 15 percet igénylő kvízt 2015. november 9-20. között lehet kitölteni egy alkalommal a www.euroscola.hu weboldalon.
Egy iskola egy csapattal regisztrálhat, és a versenyidőszak alatt csak egyszer töltheti ki a kvízt. A kvíz során a csapatok 30 kérdést kapnak 10 kategóriában Európa földrajzáról, történelméről, kultúrájáról és az Európai Unió intézményeiről és működéséről. A vetélkedő próbajátéka regisztráció nélkül is elérhető a versenyidőszakon kívül a www.euroscola.hu weboldalon keresztül.

Az online játékon legjobban teljesítő öt csapat – iskolánként maximum 24 diák és két kísérő pedagógus – nyereménye egy részvételi lehetőség a strasbourgi Euroscola-programban 2016 tavaszán. A program keretében a csapatok Strasbourgba utaznak, ellátogatnak az Európai Parlamentbe, ahol egy napra EP-képviselővé válnak és egy szimulációs játékon vesznek részt. A nap során aktuális európai uniós kérdéseket tárgyalnak meg közösen 27 másik tagállamból érkező társaikkal együtt és angol, német vagy francia nyelven kommunikálnak egymással. A csapatok kiutazását az Európai Parlament támogatja.

Az Európai Parlament támogatásával évente körülbelül 300 magyar diák kap lehetőséget, hogy megismerhesse az Európai Parlament munkáját Strasbourgban. A program így keretet biztosít Európa fiataljainak, hogy közelebbről megismerjék az uniós döntéshozatali folyamatokat, és megtapasztalják az együttműködés fontosságát.
A korábbi EUROSCOLA-programban résztvevő csapatok strasbourgi utazásról szóló élménybeszámolói az alábbi oldalon találhatók:
http://www.europarl.hu/hu/ifjusag/euroscola/elmenybeszamolok.html