Megkezdte a próbafúrást a Phoenix a Marson

Megkezdte a próbafúrást a Phoenix a Marson

Egy héttel leszállása után megkezdte próbafúrását a Marson a Phoenix amerikai űrszonda - közölte vasárnap a kaliforniai Pasadénában lévő földi irányítás.

Eszkavátorhoz hasonló robotkarja kinyílt és elérte a fagyott talajt. A vörös bolygóra küldött automatalaboratórium fő feladata ugyanis az lesz, hogy az elkövetkező három hónapban, amíg a marsi északi sarkvidéki nyár időjárási viszonyai engedik, a robotkar végén lévő lapáttal mintát vegyen a feltételezhetően vízjeget tartalmazó talajból, a mintát ő maga megolvassza, majd az így nyert vizet elemezve igyekezzék utánajárni annak: alkalmas-e, vagy alkalmas volt-e valaha a marsi víz akár a legprimitívebb életformák hordozására.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA szakemberei egyébként a leszállás után készült fényképek alapján máris arra gyanakszanak, hogy kimutatható a vízjég jelenléte a landolás helyszínén. A fékezőrakéták fúvókái ugyanis egy részen elfújták a felszínt takaró homok-, illetve porréteget, és így az alatta lévő réteg láthatóvá vált. Ennek a területnek egy része elüt a környezetétől, vagyis jóval fényesebb és világosabb, mint a körülötte lévő anyag. Mindez utalhat vízjég jelenlétére is - vélik az elemzők.

 

Forrás: 5perc.hu 

Online Toborzás hírek
Új lap - 1

Honlapunkon sütiket használunk a jobb működésért Részletes leírás






Honlapunk magasabb színvonalú működésének biztosítása és a felhasználói élmény növelése érdekében sütiket használunk.

A sütik önmagában semmilyen módon nem képesek a látogatót azonosítani, csak a látogató gépének felismerésére alkalmasak.

A rendszer cookiek alkalmazásának célja, hogy Ön zökkenőmentesen böngészhessen, érvényességi ideje a munkamenet (böngészés) befejezéséig tart.

Google Analytics cookiek alkalmazásának célja, hogy a honlapunk látogatói forgalmáról tájékoztasson minket (pl. napi látogatások). Az automatikusan rögzített IP címeket 24 hónapig tárolja. A cookiet számítógépéről bármikor törölheti, illetve beállíthatja böngészőjét úgy, hogy a cookiek alkalmazását tiltsa.

x

Honlapunkon sütiket használunk a jobb működésért Részletes leírás