Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara (ÓE NIK) 2001 óta hirdet Magyarországon egyedülállóan térítésmentes ECDL felkészítő tanfolyamokat az érzékszervi fogyatékkal élő hallgatók számára.

Az ECDL bizonyítványt korra és iskolai végzettségre való tekintet nélkül bárki megszerezheti. Az esélyegyenlőség jegyében az ECDL Alapítvány és a nemzeti ECDL Irodák különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy érzékszervi fogyatékkal élő személyek is részt vehessenek a képzésen, illetve vizsgán. A speciális képzési és vizsgakörülmények kialakításban az Óbudai Egyetem úttörő szerepet játszott. A megszerzett bizonyítvány teljes értékű, minőségében semmiben nem különbözik a standard és szigorú minőségbiztosítási normák által szabályozott ECDL-bizonyítványtól.

Az ÓE NIK szervezésében a tanfolyamokra 2001 óta több mint 370-en jelentkeztek, eddig 184-en szereztek teljes körű, és 89-en ECDL START bizonyítványt. Az idei évben 15 vak és gyengén látó, 16 siket és nagyothalló, valamint 3 siketvak hallgató vizsgázott. A tanfolyam minőségét bizonyítja, hogy a hallgatók 82%-a tett sikeres vizsgát.

Az ECDL felkészítés és vizsgáztatás költségeit az Egyetem biztosítja, a vizsgakártyát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság térítésmentesen biztosítja. A felkészítés nem csak az Óbudai Egyetemen tanuló érzékszervi fogyatékkal élő hallgatóknak áll rendelkezésére, hanem más felsőoktatási intézmények hallgatóit is szívesen fogadják.