Januártól március 1-ig lehet jelentkezni a felsőoktatásbaMegváltozik a jelentkezési időszak: 2013. január végétől március 1-jéig lehet jelentkezni a felsőoktatási képzésekre, ezzel együtt az érettségi vizsgákra – közölte az oktatási államtitkárság.

Az államtitkárság közleménye szerint a felsőoktatási felvételi tájékoztató a törvényben előírt határidőre, vagyis 2012. december 31-éig, idén először elektronikus formában jelenik meg, megtalálható lesz a Felvi.hu honlapon, és elérhető lesz a Kormány.hu, valamint az Oktatás.hu honlapokról.

Ezt követően 2013. január folyamán a megszokott nyomtatott kiadvány formájában is megjelenik a tájékoztató, és legkésőbb 2013. január 31-éig jelenik meg az online tájékoztató hivatalos kiegészítése a felsőoktatási szakképzésekkel és az osztatlan tanárképzésekkel kapcsolatos információkkal.

A közleményben kitértek arra is, hogy a kormány a közelmúltban fogadta el a felsőoktatási szakképzések és az osztatlan tanárképzések indításának feltételeit szabályozó rendeletét, a napokban jóváhagyta a felvehető állami ösztöndíjjal és részösztöndíjjal finanszírozott létszámról szóló határozatát, illetve néhány napon belül tárgyalja a felvételi eljárást szabályozó rendeletet.

A változások között említik, hogy a nemzeti felsőoktatási törvénynek megfelelően a diákok újra az osztatlan tanárszakokra jelentkezhetnek (és általános iskolai vagy középiskolai tanárok lehetnek), új képzési formaként találkozhatnak a felsőoktatási szakképzéssel. Meg kell ismerkedniük továbbá a magyar állami ösztöndíjas, részösztöndíjas és önköltséges képzés fogalmával, illetve azzal, hogy a nagyobb felelősségvállalás érdekében mindenkinek ki kell vennie a részét valamilyen formában a felsőoktatási tanulmányai költségeinek viseléséből.

Nem lesz változás ugyanakkor a felsőoktatási felvételi követelményekben, a pontozási rendszerben, és érdemben nem módosulnak a felvételi besorolás elvei sem.

 

{module Forrás: edupress}