Csaknem 1800 középiskolás tanult honvédelmi nevelést az előző tanévbenAz előző tanévben mintegy 1800 középiskolás vett részt honvédelmi nevelésben a Honvédelmi Minisztérium KatonaSuli programjában, közülük több mint 200-an érettségi vizsgát is tettek katonai alapismeretek tantárgyból.

 

Hende Csaba honvédelmi miniszter a parlament honlapján közzétett írásbeli válaszában az olvasható: a 2012/2013-as tanévben összesen 1780 diák tanult a KatonaSuli programban. Az Oktatási Hivatal internetes adatbázisában megtalálható adatok szerint a május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban emelt szinten 12, közép szinten 219 középiskolás tett érettségi vizsgát katonai alapismeretek tantárgyból.

Ezenfelül a múlt tanévben a felsőoktatási intézményekben is több mint 1500 hallgató vette fel a honvédelmi alapismeretek tantárgyat. A miniszter Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére azt válaszolta: a fiatalok hazafias, honvédelmi nevelésének elősegítésére a 2013/2014-es tanévben folytatódik a KatonaSuli program. Azon fiatalok megszólítására pedig, akik nem részesülnek a honvédelmi ismeretek tantervszerű oktatásában, a 2013-as évtől kezdődően a Honvédelmi Kötelék programon keresztül is törekszik a tárca – tette hozzá.

Hende Csaba augusztus 31-én jelentette be, hogy a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskolában szeptemberben kezdődő új katonai képzéssel elindul a honvédelmi nevelés programja. Az ezzel kapcsolatos – most közzétett -, Juhász Ferencnek írt válaszaiban a tárcavezető kifejtette, hogy a szakközépiskola és kollégium átvételével a Honvédelmi Minisztérium célja egy olyan intézmény létrehozása, ahol a fiatalok hazafias, honvédelmi nevelésben részesülnek, a katonai pályáról hiteles ismereteket szerezhetnek és mindezek mellett minőségi oktatást is kapnak. Mint fogalmazott: „a tárca célja nem az, hogy a növendékekből mindenáron katona váljon, hanem, hogy olyan külső és belső tartás és hivatástudat alakuljon ki bennük, amire akár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is eredményesen építhet a tisztté formálás során”.

Az intézménybe való jelentkezés nem vonja szükségszerűen maga után a katonai pályára lépést, viszont olyan fiatalok képzése valósulhat meg, akik középiskolai tanulmányaik befejezése után a katonai tanintézetek számára minőségi utánpótlást jelenthetnek, illetve felnőttként a Magyar Honvédség szimpatizánsaiként folytathatják civil életüket, ezáltal a magyar társadalom egészében erősítik a Magyar Honvédség pozitív megítélését.

A miniszter közlése szerint a honvédelmi nevelésben az iskola 9-12. évfolyamán tanulók felmenő rendszerben fognak részt venni. A most indult tanévben a 9. évfolyamon 70 tanuló kezdte meg tanulmányait, a jövőben pedig évfolyamonként 50-70 tanuló beiskolázásával számol a Honvédelmi Minisztérium.

{module Forrás: edupress|none}