A duális szakképzés jelentőségéről, a kutatás-fejlesztés fontosságáról beszélt Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára Miskolcon, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. gyárában, ahol bejelentette, 2014 és 2020 között uniós forrásból a duális szakképzés erősítésére 50 milliárd forint juthat, és mintegy kétezer tanműhely épülhet.

 

Az NGM parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: a Bosch csoport magyarországi gyárai mintegy tízezer embert alkalmaznak, ezzel a csoport a legnagyobb német ipari foglalkoztató Magyarországon, amely a jól képzett munkaerőre nagy hangsúlyt fektet.

Mint mondta: az ország célul tűzte ki a duális képzés meghonosítását, az állam a szakképző iskolákat, az elméleti képzést, a vállalatok pedig a gyakorlati képzést finanszírozzák.

Jelenleg 50 ezren vesznek részt ilyen képzésben, ugyanakkor van még teendő, hiszen míg Németországban és Ausztriában a cégek egyötöde működtet tanműhelyt, tanulószigetet, addig Magyarországon csupán öt százaléka – tette hozzá Cséfalvay Zoltán.

A gazdasági tárca államtitkára szólt a kutatás-fejlesztés és innováció fontosságáról is. Megemlítette: Magyarország tavaly az elmúlt két évtized legmagasabb értékét érte el az 1,3 százalékos GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordítással. Ez 363 milliárd forintot jelentett, ennek mintegy kétharmadát a vállalatok fordították ilyen célra.

Max Nitzsche, a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. igazgatója a rendezvényen elmondta: az elmúlt négy évben 35 milliárd forintot fordítottak beruházásra, ebből az állami és uniós támogatás megközelítette az ötmilliárd forintot. A fejlesztéseknek köszönhetően a 2009-es ezres létszám több mint duplájára nőtt.

A gyár hosszú távú munkalehetőséget kínál pályakezdőknek, tapasztalt munkásoknak egyaránt a legmodernebb autóipari termelés és fejlesztés terén – tette hozzá.

A magyarországi Bosch-csoport forgalma az elmúlt üzleti évben 133 milliárd forint volt.

{module Forrás: edupress|none}