Diákok kísérletezhetnek az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben, a CERN-ben a nagy hadronütköztetőről (LHC) ismert intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából, jelentkezni január végéig lehet.

A pályázaton 16 évesnél idősebb diákok vehetnek részt, egy csapat legfeljebb 30 tanulóból és legalább egy felnőttből áll. A CERN Genf melletti központjában maximum kilenc diák és két felnőtt végezheti majd el a kísérletet a kiválasztott projekt keretében.

A diákoknak január 31-ig kell regisztrálniuk: meg kell osztaniuk a szervezettel, miért hiszik, hogy kísérletüket el kellene végezni a világ vezető részecskefizikai központjában. Ezt követően március 31-ig egy részletesen kidolgozott tervet várnak a CERN tudósai, akik a motiváció, a kreativitás, a megvalósíthatóság és a tudományos munkára való képesség alapján ítélik meg a benyújtott pályamunkákat.

A CERN fizikusai az elé a bizottság elé tárják a projekteket, amely az összes kísérleti tervet elbírálja a Szuper Protonszinkrotron (SPS) és a Protonszinkrotron (PS) nevű részecskegyorsítók esetében.

A győztes csapat július és szeptember között teljes felszereltség mellett végezheti el kísérletét, az iskolásokat fizikusok, mérnökök, informatikusok segítik az adatgyűjtésben és -kiértékelésben. Az 1954-ben alapított CERN-nek jelenleg 21 tagja van, köztük Magyarország.

Forrás: eduline.hu