Szeptember 5-éig lehet jelentkezni az őszi érettségi vizsgákraAz őszi érettségikre jövő hétfőig, azaz szeptember 5-ig lehet jelentkezni. A jelenlegi rendszerben az október-novemberi időszakban nem csak a tavaszi sikertelen vizsgákat lehet kijavítani, hanem úgynevezett előrehozott érettségit is lehet tenni. 2010-ben például a vizsgák 54 százaléka volt ilyen, 17 százalékuk normál rend szerinti, és csupán 13 százalékuk volt javítóvizsga.

Azok, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, kiegészítő, illetve ismétlő vizsgán vehetnek részt, 2010-ben együttesen a megmérettetések tíz százaléka volt ilyen. Lesznek továbbá szintemelő vizsgák – ezek aránya tavaly ősszel körülbelül hat százalékot ért el -, és pótló vizsgák is.
Azok a diákok, akik tanulói jogviszonyban állnak valamelyik középfokú intézménnyel, az arra kijelölt iskolákban jelentkezhetnek érettségire, és ott szerezhetik be az ehhez szükséges űrlapot is. A többi vizsgázni szándékozó a kijelölt középiskolák egyikébe vagy valamelyik megyei, fővárosi kormányhivatalba adhatja be jelentkezését. Utóbbiak használhatják az Oktatási Hivatal (OH) honlapján lévő „elektronikus” űrlapot is.
A jelentkezők figyelmébe ajánlja az OH saját oldalát, ahol a Közoktatás/Érettségi vizsgák/Aktuális érettségi időszak (2011. október-november) menüpontban minden szükséges információ megtalálható. Itt tájékozódhatnak egyebek között a jelentkezés részletes szabályairól, az érettségire kijelölt középiskolákról, a fővárosi és megyei kormányhivatalok elérhetőségeiről, a vizsgák időpontjairól is.
(www.edupress.hu)