Változások az OKJ-rendszerben: komplex vizsga, átláthatóságAz új szakképzési törvény, és az átalakított OKJ-rendszernek köszönhetően egyebek mellett megszűntek a szakképesítés-elágazások, valamennyi követelménymodult egyetlen kormányrendelet tartalmazza, valamint a jogalkotó visszaállította a komplex szakmai vizsgát,

melynek értelmében a vizsgázónak a szakképesítés valamennyi követelményére kiterjedően kell számot adnia tudásáról – derül ki a hrportal.hu összefoglaló cikkéből, mely sorra veszi a legfontosabb változásokat, és azt, hogy mire kell figyelniük a szak- és OKJ-s képzést nyújtó intézményeknek.

 

Az új törvény értelmében – az átláthatóbb, egyszerűbb szerkezet kialakítása érdekében – megszűntek a szakképesítés-elágazások, azokat a szakképesítéseket pedig, amelyekre az elmúlt időszakban nem mutatkozott munkaerő-piaci kereslet, törölték az OKJ-ból.

Az intézmények számára fontos intézkedés, hogy az OKJ-ban minden szakképesítésnél fel kell tüntetni a felnőttképzés keretében alkalmazható képzési formát/munkarendet, amely tanfolyami képzés (TK) vagy távoktatás (T) lehet.

A felnőttképzést közvetlenül befolyásoló tartalmi módosítás, hogy az egyes szakképesítések képzési idejénél már nem a maximális, hanem az adott, a képzés során kötelezően alkalmazandó óraszámot kell feltüntetni. Az új szabályozás következtében a felnőttképző intézmények nem csökkenthetik szabadon, korlátok nélkül a képzés óraszámát, csak a minimális és maximális óraszámokon belül határozhatják meg önállóan a konkrét képzési időt.

A jövőben az OKJ-ban szereplő szakképesítések valamennyi követelménymodulját egyetlen kormányrendelet tartalmazza, az egyes szakképesítés szakmai tartalmát az ebben rögzített követelménymodulokból fogják összeállítani. A kormányrendelet szeptember 1-jén lépett hatályba.

 

Nehezen ismerhetők fel a képesítések közötti összefüggések

A cikk kitér arra is, hogy míg korábban a szakképesítések, rész-szakképesítések, szakképesítés-elágazások, szakképesítés-ráépülések azonosító száma 15 számjegyből állt, az új OKJ 7-re csökkentette a számjegyeket. A hétjegyű azonosító 1. és 2. számjegye a szakképesítés szintjére vonatkozik, a 3., 4. és 5. számjegy továbbra is a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott Képzési területek egységes osztályozási rendszere (KEOR) szerint kialakított tanulmányi területre utal. A tanulmányi területek 8 főcsoportra és azon belül további 3-12 alcsoportra bomlanak. A hétjegyű azonosító 6. és 7. számjegye a korábbiakhoz hasonlóan az azonos szintű és tanulmányi területű szakképesítések sorszámát jelöli.

Habár a jobb átláthatóság, az egyszerűbb kereshetőség érdekében az új OKJ-s táblázatokban a magyar ábécé szerint találhatóak a szakképesítéseket, nem olvasható ki a szakképesítések esetleges „összetartozása”. Ennek felismerését – a cikk szerint – csak a szakmai és vizsgakövetelmények segítik, mert az egymáshoz kapcsolódó rész-szakképesítések, szakképesítések, szakképesítések-ráépülések közötti összefüggéseket kizárólag ez a jogszabály rögzíti. Változás, hogy az új OKJ a Közszolgálat beillesztésével, eggyel növelte a szakmacsoportok számát, így 21-ről 22-re nőtt.

 

Modulos helyett komplex szakmai vizsga

A hrportal.hu írása beszámol arról a szakmai vizsga módosulásáról is. A jogalkotó visszaállította az egyes szakképesítések elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítását mérő (maximum 2 nap hosszúságú) komplex szakmai vizsgát, melyet függetlenül az előképzettségtől és gyakorlattól mindenkinek teljesítenie kell, egyes részei alól felmentés nem adható. A komplex szakmai vizsga nem egymástól elszigetelt vizsgarészekre/modulokra építve ellenőrzi a vizsgázók tudását, hanem a vizsgarészeken/modulokon átnyúló legfontosabb munkaműveletekre és cselekvési kompetenciákra helyezi a hangsúlyt, melynek alapján mérhető: a vizsgázó rendelkezik-e azzal a gyakorlati tudással, amellyel kiengedhető a munkaerőpiacra. A szakmai vizsga komplex jellege jelzi, hogy a vizsgázónak a szakképesítés valamennyi követelményére kiterjedően kell számot adnia tudásáról. A módosítás hátránya, hogy csökken a modulos vizsgáztatásnál automatikusnak tekinthető vizsgabeszámítás, felmentés lehetősége.

Az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben december 31-ig még indíthatók képzések az augusztus 31-én hatályos OKJ-hoz kiadott szakmai és vizsgakövetelmények szerint. Az új OKJ szerinti képzések várhatóan 2013. január 1-jétől indíthatók.

{module Forrás: edupress|none}