Elkészült a HVG 2014-es felsőoktatási rangsora, melynek élén ismét az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) végzett a hallgatók teljesítménye és az oktatói kiválóság alapján – adta hírül a www.eduline.hu. A karokat illetően a bölcsészettudományi, orvostudományi és gazdasági karok vezetnek.

A hallgatók teljesítménye és az oktatói kiválóság alapján készített rangsort az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pannon Egyetem vezeti. Az intézményi rangsor összeállításakor figyelembe vették az elsőhelyes jelentkezők számát, a nappali tagozatos képzésekre felvettek pontátlagát, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek számát, a középiskolai versenyeken helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, valamint az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó hallgatók számát.

Az összeállítás szerint az ELTE eredménye nem okozott meglepetést, az összesített kari rangsort ugyanis évek óta az intézmény bölcsészkara vezeti, a Budapesti Corvinus Egyetem azonban öt helyet lépett előre egy év alatt. Tavaly a hetedik helyet szerezte meg, az idén azonban a hallgatói és az oktatói teljesítmény terén is javított. Két helyet javított a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem is. A Pannon tavaly a tizenkettedik helyet szerezte meg, az idén pedig bekerült a top tízbe. A pécsi egyetem a 2013-as hatodik helyről lépett előre a negyedikre, épphogy lecsúszva a dobogós helyezésről.

A HVG rangsorát az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. adatainak felhasználásával a Tudástárs Kft., a Felvi-rangsorok módszertani alapjául szolgáló UnivPress rangsorok gondozója készítette – írja az eduline.hu.

{module Forrás: edupress|none}