Az Új tudás program egyik alappillére, a pályakezdő pedagógusok béremelésének elmaradásával kapcsolatosan megjelent sajtóhírekre reagálva, az Oktatási és Kulturális Minisztérium közleményben hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is a program kiemelt eleme a tanári pálya presztízsének emelése, a tanári hivatás fokozottabb megbecsülése.

 

Az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program a rendszerváltás óta az első olyan átfogó program a közoktatás megújítására, amely élvezi a szakma túlnyomó többségének támogatását. A programot a kormány az Oktatás és Gyermeksegély Kerekasztal tagjainak javaslatait alapul véve dolgozta ki, és 2008 márciusa óta 70 helyen egyeztettek róla a társadalmi vita keretében – összegezte a minisztérium.
A nemzetközi pénzügyi rendszer válsága miatt módosított jövő évi költségvetési tervezettel kapcsolatosan a szaktárca hangsúlyozta, mivel jelentős részben beszűkültek a finanszírozási források, a kormány szükségesnek tartja, hogy jelentősen csökkentse a hiányt, és kiadás-mérséklő intézkedéseket is tegyen.
„Az Oktatási és Kulturális Minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzügyi válság ellenére a program minden egyes eleme megvalósuljon” – áll a közleményben, és hangsúlyozta azokat az elemeket, amelyek a programban már megvalósultak: szeptember 1-jétől a fenntartó köteles gondoskodni arról, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek hároméves koruktól igénybe tudják venni az óvodai nevelést, továbbá kialakították az óvodai támogatás szabályait.
„A közoktatás tartalmi megújítása, a használható tudás, az alapkészségek megerősítése az oktatási tárca kiemelt célja” – áll a közleményben, és aláhúzza, 2010-től minden diák tanulhat angolul a magyarországi középiskolákban, és a a Nemzeti Alaptanterv módosítása is megtörtént. Említi a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács segítségével kidolgozott Nemzeti Tehetség Programot – amely megújíthatja a magyar tehetséggondozást -, és az esélyegyenlőség megteremtését és a szegregáció visszaszorítását, melyek szintén kiemelt céljai az Új Tudás Programnak.
(www.edupress.hu)