Egységes elveken és követelményeken alapuló tankönyvellátó rendszer kialakítására kéri fel a kormány Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét a szolgáltatás színvonalának emelése érdekében

– olvasható a szeptember 20-ai Magyar Közlönyben. Pokorni Zoltán, az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának elnöke egy más témában tartott sajtótájékoztatón erre úgy reagált: túldimenzionált a tankönyvügy, a fő kérdés inkább az: mennyire differenciált a tankönyvkínálat.

 

A Magyar Közlönyben a kabinet szükségesnek nevezi a tankönyvellátás színvonalának emelését a nemzeti köznevelés hatékonysága szempontjából.

A kormányrendelet értelmében a magas minőségű tankönyvellátáshoz egységes elveken és követelményeken alapuló állami irányítású rendszert kell kidolgozni, amely kiterjed a tankönyvfejlesztésre és -előállításra is.

A feladattal Balog Zoltánt bízták meg, akinek a megoldás érdekében meg kell vizsgálnia a tankönyvfejlesztés és -előállítás jelenlegi feltételeit, továbbá a fejlesztési lehetőségeket és a rendelkezésre álló állami erőforrásokat. A miniszternek emellett javaslatot kell tennie, miként segítené a következő tanévig az oktatást javító új, állami fejlesztésű kísérleti tankönyvek és az ezekhez kapcsolódó digitális tananyagok elkészítését, kipróbálását és nyilvántartásba vételét.

Balog Zoltánnak szeptember 30-ig kell a kormány elé terjesztenie javaslatait.

Túldimenzionált a tankönyvügy

Pokorni Zoltán volt oktatási miniszter szerint azonban túldimenzionált a tankönyvügy, túl nagy jelentőséget tulajdonítanak az fejlesztéssel és ellátással kapcsolatos teendőknek. A fő kérdés inkább az – fogalmazott a politikus –, hogy mennyire differenciált a tankönyvkínálat. Azt kellene befolyásolni, hogyan tanítanak a pedagógusok, nem a tartalmat kell fejleszteni. Az elsődleges szempont, hogy a tankönyveknek a gyerekek igényeit szolgálniuk, ám ilyen Magyarországon ez alig fordul elő. „A tankönyvfejlesztés nálunk a tanárokat és nem a gyerekeket célozza meg. Az ideális az lenne, ha egyéni fejlesztési utakhoz illeszkedő tankönyvkínálat jönne létre” – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.

{module Forrás: edupress|none}