Háztartás

 
Lekvár, szinte ingyen

Van hazánkban egy fa, amely vagy ötven-hatvan évvel ezelőtt még minden falusi udvarban ott “bólintgatott “(Arany János) és a faluszéleken az utak mentén is ott sokasodott. Ezt a fát eperfának hívják, de ami rajta terem, fehér, bordó vagy fekete bogyós gyümölcs, azt sok helyen, pl. a Dunántúlon szedernek nevezik.

Bővebben

 
Lehet még befőzni

Igaz, hogy már lassan vége a nyárnak és a kamrák polcain ott sorakoznak a lekvárok és befőttek, a mélyhűtő tárolói is részben megteltek, de a befőzési-tartósítási szezonnak még nincs vége.

Bővebben

 

 
A befőzés királynői

Ha nem szoktál befőzni, de valamennyire is érdekel a téma, van három olyan gyümölcs, ami tartósítás szempontjából különös figyelmet érdemel: a sárgabarack, a meggy és a ribizli. Ezeket a gyümölcsöket nemcsak frissen, hanem eltett formában is nagyon sokoldalúan lehet felhasználni a háztartásban.

Bővebben

 
Tartósítás – házilag

A nagy tartósítási munkák júniusban kezdődnek, mivel a tartósítható gyümölcsök nagy része akkor érik. A másik nagy szakasz augusztus közepétől indul még néhány gyümölccsel és a zöldségek nagy részével.

Bővebben

 

 
Narancs dzsem

Amikor befőzésről esik szó, mindenki a nyárra és az őszre gondol. Pedig a befőzés már akár áprilisban elkezdődhet. Itt van például a narancs. Most még kapható a piacokon, de hamarosan el fog tűnni, vagy nagyon drága lesz.

Bővebben

 
Fűszerek

Ha otthon főzöl, két lehetőséged van arra, hogy az ételeket ízesítsd. Vásárolsz különféle ételízesítőket, vagy fűszerezel. Az ételízesítők és fűszer-keverékek általában ízfokozóként tartalmaznak a természetben is előforduló nátrium glutamátot.

Bővebben

 

 
Bazsalikom

A bazsalikom Dél-Ázsiából került hazánkba és kedvelt kerti és cserepes fűszernövény lett. Ma már a nagyobb bevásárlóközpontokban is kapható cserepes formája, de szárított és morzsolt  állapotban szinte minden élelmiszerüzlet fűszerpolcán megtalálható.

Bővebben

 
Rakott kelkáposzta

A kelkáposzta azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyek megfelelő körülmények között télen is tárolhatók. Szinte egész évben kapható a piacokon, nyáron-ősszel olcsóbban, tavasszal-télen drágábban.

Bővebben

 

 
Hagyma leves

A hagyma valószínűleg Közép-Ázsiából került hozzánk. Makó környékén termelik a legnagyobb mennyiségben. A makói hagyma különleges aromája miatt világhírű. A háztartásban nagyon sokféle módon lehet felhasználni.

Bővebben

 
Medvehagyma mártás

Itt a medvehagyma szezon! Milyen híre lett ennek a néhány éve még szinte ismeretlen zöldségnek! Fesztivált rendeznek a tiszteletére, árulják a piacokon. Egy kedves ismerősöm írta, hogy ő pogácsát is süt medvehagymával és húsok töltelékébe is teszi.

Bővebben

 

Adnow banner

loading...

Ciráda zenekar - Hazám hazám

 

Facebook diákmeló - Box Middle

Online Toborzás hírek
Új lap - 1