Módosították a költségvetést. Elfogadta az Országgyűlés az idei költségvetés hatodik módosítását szeptember 24-én. A változtatásra egyebek mellett a pedagógusbér-emelés finanszírozása miatt volt szükség.

A keddi döntésnek köszönhetően 11 milliárd forint többletforráshoz jut a felsőoktatás az idei működésének fedezésére.

 

A parlament 218 igen, 24 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előterjesztését, amely összesen 171 milliárd forinttal növeli a költségvetés központi alrendszerének hiányát, ám – mint azt a tárcavezető két héttel ezelőtti expozéjában hangsúlyozta – az európai uniós módszertan szerinti hiánycélt nem veszélyeztetik a módosítások.

Az idei büdzsé bevételi főösszege 15 325 milliárd, kiadási főösszege pedig 16 376 milliárd forintra nő, így a tervezett hiány 1050 milliárd forintra változik.

A törvénymódosítással mintegy 160 ezer pedagógusnak 32,5 milliárd forintot építettek be a köznevelési ágazatba a szeptembertől megemelt bérek ez évi kifizetésének forrásául.

Ugyancsak az oktatást érintő változás, hogy csökken az egy pedagógusra jutó tanulólétszám, amit az állami fenntartású köznevelési intézményekben dolgozó tanárok túlóráinak figyelembe vételével indokolt a zárószavazás előtt benyújtott módosító javaslatában Varga Mihály. Így az általános iskolákban 13,1-ről 11,8-re csökken az egy pedagógusra jutó tanulói létszám, a gimnáziumokban pedig – beleértve a hat és nyolc évfolyammal működőket is – 13,9-ről 12,5-re. A mérőszám hasonló mértékben csökken a szakiskolákban és a szakközépiskolákban is.

Átalakul a nem állami köznevelés finanszírozási rendje, az eddigi gyakorlatot az átlagbér alapú finanszírozás váltja fel. Az új rendszerre való átállás érdekében idén október-december hónapokra elszámolási kötelezettség nélküli, egyszeri kiegészítő támogatást biztosítottak a nemzetiségi önkormányzatoknak és a bevett egyházaknak. Ennek fajlagos összege 8100 forint diákonként.

Rögzítették azt is, hogy a hit- és erkölcstanoktatás támogatásánál a 12 fős elvi csoportlétszám 8-ra csökken. A kis létszámú hit- és erkölcstanoktatásra 100 millió forintos kompenzációs keretet biztosítottak az országvédelmi alapból.

Bizonyos feltételek mellett lehetővé válik a Magyarországon működő külföldi óvodák támogatása.

A keddi döntésnek köszönhetően 11 milliárd forint többletforráshoz jut a felsőoktatás az idei működésének fedezésére. Az összeggel a kormány márciusi intézkedése alapján 2 milliárd forinttal létrehozott, majd további 1 milliárddal növelt, a felsőoktatási intézmények strukturális átalakítását elősegítő Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alap előirányzatát növelték meg.

{module Forrás: edupress|none}