Íme néhány ötlet, a karácsonyi sütés-főzéshez. Ünnepi sütemény és édesség receptek.

Mogyorós habkarikák
5 tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd 25 deka porcukorral, fél csomag vaníliás cukorral és 10
deka őrölt pörkölt mogyoróval összekeverjük. A habot nyomózsákba tesszük és csillagosan vágott
szájnyíláson keresztül viasszal kent sütőbádogra koszorúkat nyomunk belőle. A habkarikákat lassú,
egyenletes tűznél szárítjuk.

Csokoládés karácsonyfadísz
3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt.
A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét,
meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent
tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.

Marcipán félholdak
200 g nyers marcipánmasszát 75 g szitált porcukorral, 150 g hámozatlan, őrölt mandulával, 3 csapott
teáskanál étkezési keményítővel, 1 tojásfehérjével, 30 g apróra vágott cukrozott citromhéjjal, 2 teáskanál
narancs- vagy mandulalikőrrel, fél tasak citrom aromával egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először
a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton egyenletes masszává eldolgozzuk. Porcukorral
megszórt gyúródeszkán szűk 1 cm vastagra kinyújtjuk, félholdakat szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt
tepsire tesszük, sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 2-3-as fokozat, sütési idő: 10-12 perc (A sütemény legyen nyirkos
tapintású.) A kihűlt félholdakat porcukorral megszórjuk.

Gesztenyés kifli
48 dkg liszt, 28 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg cukor, 1 tojás, 1,5 dkg élesztő, 2 kanál tejföl, só, 50 dkg
kész gesztenyepüré.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevés langyos tejben megáztatott élesztővel, cukorral, tejföllel
rétestészta keménységűre gyúrjuk, és egy kissé pihentetjük. Ezután vékonyra nyújtjuk, kockára vágjuk, és
egy kevés rummal, cukorral, vaníliával ízesített gesztenyepürével megtöltjük. Kiflialakra formáljuk,
tepsibe rakjuk, felvert tojással megkenjük, 20-30 percig pihentetjük, kelesztjük, és mérsékelten meleg
sütőben szép pirosra sütjük. Ha megsült, meghintjük vaníliás porcukorral.

Karácsonyi kalács
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2
egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt
mandula.
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz: kevés porcukor.
A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a
cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg
vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a
közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára
összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés
után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.

Mézes-bábos Karácsonyra
1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt
citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs.
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd
nem ragad). A meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók
süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra,
báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula,
mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta.
A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar „megkaphatja” a forró sütő,
megéghet. A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket
melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.

Karácsonyfadísz
60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát
készítünk. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját
reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott
diót teszünk a tetejére.

Karácsonyi sütemény
25 dkg, vaj vagy zsír, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés só.
A vajat, cukrot és a két tojást jól összekeverjük, hozzádolgozzuk a sütőporral kevert lisztet. A tésztát
késfokvastagságnyira kinyújtjuk, tetszés szerinti kis formákra szaggatjuk és kikent tepsiben aranysárgára
kisütjük. Bádogdobozban hónapokig eláll.

Karácsonyi habkarika
3 tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk.
15 dkg cukrot apránként belekeverünk és addig verjük tovább, amíg a késvágás látható marad benne. A
habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 6 cm átmérőjű) karikákat
spriccelünk. Tarka cukormorzsával megszórjuk, néhány órán át száradni hagyjuk, majd az előmelegített
sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 100-120 C, gázsütőnél 1-2-es fokozat, sütési idő: 120-140 perc.
A karikákat konyhai rácsra téve hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint ételfestékkel színezett
porcukormázzal, süteménydíszekkel, tarka szemcsés cukorral díszítjük.

Nugátcsillag
Tészta: 25 dkg liszt, 2 dkg kakaó, 12,5 dkg vaj, 7,5 dkg finomított cukor, 7,5 dkg darált mandula, 2 tojás.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és 2-3 órán át hideg helyen pihentetjük. A tésztát belisztezett
gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, és a csillagokat formával szúrjuk ki. A csillagokat sütőpapírral
kibélelt sütőlemezen 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük (vigyázat
ha túl sötétre sül, az íze kesernyés lesz!).
Díszítés: 5 dkg mogyoró, 10 dkg puha mogyorós nugát, 20 dkg sötét bevonócsokoládé, cukorgyöngy.
Felmelegített serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, és a héját konyharuhával ledörzsöljük. A
meghámozott mogyorót finomra daráljuk és elkeverjük a nugáttal. 2-2 csillagot összeragasztunk a
mogyorós nugátkrémmel, majd a tetejét a bevonócsokoládéval kenjük be és színes gyöngycukorral
díszítjük.

Egyszerű mézeskalács
3 tojássárgája, 1,5 kg liszt, 1 dkg szódabikarbóna, 30 dkg méz, 20 dkg cukor. A felforralt mézzel leöntjük
a lisztet, utána összekeverjük a többivel, fahéjjal, citromhéjjal, egyéb fűszerekkel. Kinyújtani, mintázni,
sütni.

Mézes lapok 1.
15 dkg cukor, 1 tojás, 5 dkg zsír, 2 kanál méz, 6 kanál tej. Tűzön összemelegíteni, utána beletenni 45 dkg
lisztet és 1 késhegy szódabikarbónát.
Töltelék: 2 dl tej, 2 kanál cukor, 2 kanál liszt, 2 tojás, 1 vaníliás cukor, ezt sűrűre főzzük, 20 dkg vajat, 20
dkg cukorral kikeverünk. Ha a krém kihűlt összekeverjük a vajjal. A tetejére csokimáz kerül.

Mézes lapok 2.
50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 6 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 evőkanál olvasztott méz, 3-4 kanál
tejföl, 2 tojás. Ebből négy lapot sütünk.
Krém: 2 tojás, 2 evőkanál cukorral kikeverni, 2 kanál liszt, 4 dl tej jól kikeverni, vaníliát és kis rumot
beletenni. Ezt felfőzni, de rum nélkül, a rum utoljára jön bele, mikor már a krém kihűlt. 20 dkg vajat
kikeverünk 15 dkg cukorral és a két krémet összekeverjük.
Máz: 20 dkg cukor, 3 kanál tej, 3 dkg kakaó, felfőzni és ha összeforrt, a tűzről levéve 10 dkg vajat
keverünk bele. Ezzel simára jól eldolgozzuk és langyosan a kihűlt tésztára kenjük.

Puncsgolyók
20 dkg piskótamorzsa, 4 evőkanál rum, 4 evőkanál málnaszörp, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 5
dkg darált dió, 10 dkg reszelt csokoládé.
A piskótamorzsát leöntjük rummal, szörppel és 10 dkg cukorból és 1 dl vízből főzött, kihűtött sziruppal
összekeverjük. Állni hagyjuk. A vajat kikeverjük a piskótával. A masszából golyókat formálunk, reszelt
csokoládéban megforgatjuk. Mignonpapírban tálaljuk.

Karácsonyi copf
2 csomag mirelit leveles tészta, 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5
dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 csipet fahéj, 15 dkg porcukor.
A mazsolát, mandulát, gyümölcsöt a cukorral és a fahéjjal összevágva elkeverni, a tésztát 2-3 mm
vastagra kinyújtani és a felolvasztott vajjal bekenni. Két egyenlő részre vágni és elosztani rajta a
tölteléket. Ezután szorosan felcsavarni és hosszában félbevágni. Két-két csíkból, amit a vágott felükkel
egymásnak háttal helyezünk, copfot csavarunk és a végeit lenyomkodjuk. Enyhén bezsírozott tepsibe
tesszük és hagyjuk, hogy megemelkedjenek. Előmelegített sütőben 30-35 percig aranybarnára sütjük. A
porcukrot néhány csepp citromlével és vízzel összekeverve mázat készítünk. A megsült copfokat ezzel
bekenjük és rácson kihűtjük. Felmelegített citrommázat használunk.

Karácsonyi rétes
Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 10 dkg vaj.
Töltelék: 8-10 dkg kockára vagdalt Arancini (cukrozott narancs- vagy citromhéj), mazsola, metéltre
vágott citronát(cukrozott gyümölcs), hosszúkásra vagdalt mandula, apróra vágott füge.
Máz: 1 citrom levét 10-15 dkg finom porcukorral sűrűre keverünk, ezzel a kihűlt rétest bevonjuk, és a
levegőn megszárítjuk.
Tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenve összesodorjuk, tojással megkenjük és
tepsin kb. 40 percig sütjük.

Linzercsillag
27,5 dkg liszt, 27,5 dkg vaj, 27,5 dkg darált mandula, 20 dkg cukor, 1 csapott evőkanál kakaó, 2
kávéskanál fahéj, 1 késhegynyi szegfűszeg, 2 evőkanál cseresznyepálinka, 1 tojás.
Az összes hozzávalót elektromos konyhai robotgéppel sima tésztává keverjük, és 1 órán át hideg helyen
pihentetjük. A tésztát belisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Három, kb. 15 cm-es csillagot
vágunk ki belőle, a csillagok csúcsához körben keskeny tésztacsíkot ragasztunk és tojássárgájával
bekenjük a szélét. A csillagokat megtöltjük lekvárral és a maradék tésztából kivágott kisebb csillagokkal
díszítjük. A csillagokat sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük, és 175 fokra (gázsütA* 2-es fokozat)
előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. A kész süteményt levesszük a sütőlemezrA*l, és ha kihűlt,
porcukorral szórjuk meg.

Citromos szívek
Tészta: 3 tojássárgáját 12 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral addig verünk, amíg krémszerű
masszát kapunk. 3 csepp citrom aromát, 1 késhegynyi sütőport és hámozott, őrölt mandulából annyit
keverünk hozzá, hogy sűrű kását kapjunk. A maradék mandulából annyit gyúrunk hozzá, hogy a tészta
alig ragadjon, majd hámozott, őrölt mandulával megszórt gyúródeszkán kb. fél cm vastagra kinyújtjuk.
Szíveket szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelet sütőlemezre tesszük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 5 perc előmelegítés 3-4es fokozaton, sütés 3-4-es fokozaton, sütési
idő: kb. 10 perc.
A cukromázhoz 10 dkg porcukrot átszitálunk, 1-1,5 evőkanál citromlével simára keverjük, hogy
sűrűnfolyós masszát kapjunk. A kisült szívekre azonnal rákenjük.

Marcipános fenyőfa
20 dkg bevonócsokoládét felaprítunk és forrásban lévő vízfürdőben felolvasztunk. 20 dkg nyers
marcipánmasszát 5 evőkanál whiskyvel krémesre keverünk. 7,5 dkg porcukrot és 2,5 dkg kakaót
rászitálunk a marcipánra és összekeverjük a masszával. Végül hozzáöntjük a meleg bevonócsokoládét is,
és jól elkeverjük az egészet. A kihűlt masszát fólia között 2 cm vastagra nyújtjuk és formával vagy kézzel
fenyőfákat vágunk ki belőle. A fácskák egyik felét kakaóporba, a másikat porcukorba mártjuk, és végül
cukorgyönggyel díszítjük.

Diós-barackos praliné
Krémesre keverünk 10 dkg marcipánmasszát. Hozzádolgozunk 4 evőkanál cseresznyepálinkát, 5 dkg
átszitált porcukrot és 15 dkg reszelt fehér csokoládét. A masszából kb. 30 db 2-3 cm átmérőjű golyót
formálunk, és felszeletelt, szárított sárgabarack közé rakva, 1-1 fél dióval díszítve kínáljuk.
Angol karácsonyi sütemény
22 deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka
citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió. Egy kikent
gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Soká, hónapokig eláll.)

Karácsonyi felköszöntő puncs
1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss
citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéjrudak.
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le,
és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a
fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy
fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.

Mikulástorta
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt
citromhéj, fahéj.
A diókrémhez, díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió,
rumaroma, 1 piros marcipánrúd.
A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a
citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat
lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és
előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és
rumaromával ízesítjük.
A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük,
majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú
kiszúróval kis Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk,
a tetejét piros piarcipán Mikulásokkal díszítjük.


Narancsos karikák

Tészta: 17,5 dkg puha vajat keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kb. fél perc alatt simára keverünk.
Apránként 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá és addig keverjük, amíg egyenletes
masszát kapunk. 1 tojást belekeverünk (kb. fél percig), sót, 1 üvegcse citrom aromát hozzákeverünk, 30
dkg lisztet átszitálunk, evőkanalanként a középső fokozaton belekeverjük. A tésztát gyúródeszkán
gyorsan átgyúrjuk, egy időre hideg helyre tesszük. Szűk fél cm vastagra kinyújtjuk, kerek (kb. 4 cm
átmérőjű) fogazott szélű formával kiszúrjuk, kikent sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőbe
helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat, sütési idő kb. 10-15 perc.
Bevonat: 17,5 dkg porcukrot átszitálunk, 4-5 evőkanál narancslikőrrel vagy citromlével simára keverjük
úgy, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk. Ezzel a karikákar bevonjuk. Kandírozott narancsszeleteket kis
darabkákra vágunk, a süteményt ezzel díszítjük.

Fenyőfatorta
A tésztához: 4 tojás, 4-4 evőkanál cukor és liszt, fél mokkáskanál sütőpor, vaj.
A töltelékhez, díszítéshez: 15-15 dkg vaj és porcukor, rumaroma, 10-10 dkg finomra darált mogyoró és
durvára vágott mogyoró, 1 rúd zöld marcipán, színes cukorkák és gyöngyök.
A tojássárgákat alaposan elkeverjük a cukorral, a tojásfehérjét kemény habbá verjük. Habverővel verve a
fehérjehabhoz adjuk a cukrozott tojássárgáját, majd fakanállal kevergetve lassan beleszórjuk a sütőporos
lisztet. Kivajazott fenyő alakú formába öntjük a masszát, és előmelegített, közepes hőmérsékletű sütőben
megsütjük. A kihűlt piskótát két lapra vágjuk. A krémhez a cukrot a vajjal jól kikeverjük, közben darált
mogyoróval és rumaromával íresítjük. A kihűlt tortalapokat megtöltjük mogyorókrémmel, és vékonyan a
külsejét is bekenjük, majd a durvára vágott mogyoróval a széleit bevonjuk. A marcipánt átgyúrjuk,
kinyújtjuk, és a fenyőforma mentén körbevágjuk, majd a torta tetejére illesztjük. A tetejét színes
cukorkákkal, gyöngyökkel díszítjük.

Karácsonyfa
Tészta: 1 citrom, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
Díszítés: 25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor, 2 tojás, néhány csepp zöld ételfesték, 1 kávéskanál
kakaó.
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát kikenünk margarinnal, és
beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és habverővel addig
keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a
lisztet, a sütőport és belereszeljük a citrom héját. Az egészet sima tésztává kikeverjük, a formába öntjük,
és a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük).
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább habosítjuk. Egyenként
hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel,
ezzel bevonjuk a karácsonyfa „gallyas részét”. A maradék krém feléhez hozzátesszük a kakaót, jól
összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa „törzsét”. A maradék natúr krémmel „feldíszítjük” a
karácsonyfát. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Zöld fenyő
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál rum, 1
mokkáskanál őrölt fahéj, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, néhány csepp zöld
és piros ételfesték, 10 dkg marcipánmassza.
Előkészítés: A lisztet gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a tojással, a vaníliás
cukorral (esetleg a rummal), a fahéjjal, a citrom levével és héjával. Cipóvá formázzuk, fóliába
csomagoljuk és legalább fél órára betesszük a hűtőbe.
Elkészítés: Papírból 4 ágú csillag alakú sablonokat készítünk. Szükségünk van: 1 db 20 cm (az egyik
csúcstól átlósan a másik csúcsig), 1 db 16 cm, 1 db 12 cm, 1 db 8 cm és 1 db 4 cm nagyságú sablonra. A
sütőt 220 fokra (gázsütő 4-es fokozat) előmelegítjük. Sütőpapírral kibélelünk 2 tepsit. A tésztát kb. 6-8
mm vastagra kinyújtjuk, a sablonok segítségével mindegyik méretből 2-2 db csillagot vágunk ki. A
maradék tésztát még vékonyabbá nyújtjuk, és kiszaggatunk 9 db 5 cm átmérőjű kört. A csúcsnak egy kis
csillagalakot szaggatunk ki (formával).
Egymás után a csillagokat és a köröket a sütőben néhány perc alatt világosbarnára sütjük. (Amíg az egyik
csillag sül, vághatjuk a következőt.) Óvatosan leválasztjuk a papírról és hagyjuk kihűlni. A tojásfehérjét
elkeverjük a porcukorral, azaz sűrű cukormázat készítünk. (Hígíthatjuk kevés vízzel is.) A máz
egyharmadát félretesszük, a maradékot zöld ételfestékkel beszínezzük. A csillagokat bekenjük a zöld
mázzal, és hagyjuk megszáradni. A két legnagyobb csillagot kissé elfordítva összeragasztjuk a maradék
fehér mázzal úgy, hogy közéjük egy tésztakört – mint a fa törzse – teszünk. Folytatjuk a kisebb
csillagokkal, és minden szint közé 1-1 tésztakört ragasztunk. A fa tetejére állítva ragasztjuk a kiscsillagot.
A maradék fehér mázzal megdíszítjük a faágakat úgy, mintha havasak lennének, illetve jégcsap csüngene
rajtuk.
A marcipánmassza kétharmadát pirosra színezzük, és kis gyertyákat formázunk belőle. A maradék fehér
marcipánból elkészítjük a „lángokat”. A gyertyákat a faágak végére ültetjük.

Diós barackos desszert
12,5 dkg szárított sárgabarackot apró kockákra vágunk, 3 evőkanál barackpálinkával leöntjük, lefedve 2
órát állni hagyjuk. 20 dkg nyers marcipánmasszát hozzáadunk, keverőgéppel jól elkeverjük, 10 dkg szitált
porcukrot belegyúrunk. A masszából kb. 2 cm vastag hengert formálunk, fél cm vastag szeletekre vágjuk.
10 dkg csokoládébevonót egy kis edényben, vízfürdőben, gyenge hő mellett sima masszává keverünk. A
marcipánszeleteket belemártjuk, pergamenpapírra tesszük, esetleg ismét áthelyezzük, nehogy a máztól
„lábat”, peremet kapjon. 10 dkg felezett dióbéllel díszítjük. A desszertet lehetőleg minyonpapírba tesszük,
jól lezárt fém dobozban tároljuk.

Likőrös cukorkák
Finomra tört cukorporból tegyünk egy lapos edénybe vagy tepsibe kétujjnyi vastag réteget, és soronként
ujjunk hegyével készítsünk bele sorban egyenlő kis mélyedéseket, aztán ezeket a mélyedéseket öntsük
tele likőrrel vagy konyakkal. E körül megjegecesedik a cukor egy idő múlva. Ha mindet beitta volna,
újból öntögessük tele a kis gödröket, és ekkor az egész tetejére hintsünk legalább egy ujjnyi vastag
cukorréteget, hogy a teteje is, illetve körbe jegecezést kapjon, mintegy kemény burkot képezzen. Mikor
ez már megtörtént, kis idő múlva szedjük ki a cukorporból a megkeményedett golyókat és
csokoládémázban megforgatva, vékonyan megvajazott tálra v
Krémszaloncukor
25 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 dl tej, 2 kávéskanál kakaó-, dió- vagy rumeszencia. A megadott anyagokat 1,5
literes zománcozott lábasban a tűzön állandóan keverve forraljuk, addig, amíg a lábas alja keverés közben
jól látható. Hideg tálban még tovább keverjük, amíg alakíthatóvá válik, azután lapos tálon elrendezzük.

Szaloncukor
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és
folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy
márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú
poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott
citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a
cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fővő cukorból, és a
pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és
kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele
tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább,
ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk.
Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be előbb puha
viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén
helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.

Karácsonyi mézes
25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört
szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk,
és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és
cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük.

Mogyorós gyertyácskák
4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kiskanál kakaópor, 4 evőkanál liszt, 10 dkg mogyorókrém (Nutella).
Máz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor.
Díszítés: 2 aszalt füge, 4 szem hámozott mandula.
Tálalás: Vegyesgyümölcs-befőtt vagy gyümölcssaláta.
A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a
tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt
tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 15-16 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve lisztezett deszkára
borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát hűlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval
kis korongokat vágunk ki belőle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére
rakosgatunk.
A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. Ebből 1-
2 evőkanálnyit a „gyertyák” tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben lecsorogjon
róla. Aszalt fügéből és mandulából „lángot” formálunk a tetejére. Befőttel vagy gyümölcssalátával
kínáljuk, amit pár csepp rummal, vagy illatos likőrrel kicsit megbolondítunk.

Gyufa süti
Tészta: 15 dkg lágy margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vanília cukor, fél üvegcse vanília aroma, 1
tojás, 15 dkg liszt, 3 dkg étkezési keményítő.
Máz: 10 dkg porcukor, 3-4 evőkanál víz, fél tasak erdei gyümölcs- vagy eperízű zselépor.
A margarint vagy vajat egy keverőedényben egy konyhai robotgéppel habosra keverjük. A cukrot, a
vanília cukrot és az aromát hozzákeverjük, és addig keverjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. A
tojást kb. fél percig keverjük bele. A lisztet elkeverjük a keményítővel, és a masszába szitáljuk.
A tésztát három egyenlő részre osztjuk, egyesével habzsákba töltjük. Egy, kb. 0,7 cm átmérőjű
nyomófejjel 7 cm hosszú csíkokat húzunk a sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Alsó vagy felső sütés kb. 200
fok előmelegítve, sütési idő 6 perc. A süteményt a sütőpapírral együtt lehúzzuk a sütőlemezről. Máz: A
porcukrot és a vizet egy nagy tálban sűrű mázzá keverjük. A zseléport egy edénybe öntjük. A süteményt
„fejükkel” kb. fél cm mélyen a mázba mártjuk, az alját letöröljük, majd egyből a zseléporba mártjuk. Kb.
30 percig állni hagyjuk.

Havas fenyők
Tészta: 30 dkg liszt, 2 tojás, csipetnyi só, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evőkanál rum, 8 dkg
finomra darált mandula, 1 mandulaízű sütőaroma.
Töltelék: 10 dkg földimogyoró, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál kakaópor.
Tálalás: porcukor.
A tésztához valókat összegyúrjuk, és fóliába csomagolva hűvös helyen, legalább fél órán át, pihentetjük.
Ezután belisztezett deszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és kis fenyőformákat szórunk ki belőle.
Mindegyiket sütőpapírral borított tepsire fektetjük, és előmelegített sütőben közepes lánggal 5-6 perc alatt
világossárgára sütjük.
A töltelékhez a földimogyorót finomra daráljuk, majd a mézzel és a kakaóval simára keverjük. 2-2 kihűlt
fenyőkekszet a mogyorókrémmel összeragasztunk, porcukorral meghintjük. Kedvünk – és időnk – szerint
cukormázzal is díszíthetjük.

Fahéjas torta
Hozzávalók: 25 dkg liszt, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj + a formához, 3 tojás,
2,5 dl tejszín, 20 dkg darált mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukrozott narancshéj (oranzsát), 2
teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor.
Előkészítés: Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A lisztet összedolgozzuk 7,5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. A formába
nyomkodjuk úgy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen. Az előmelegített sütőben kb. 10 percig elősütjük.
Miközben a tészta sül, habosra keverjük a tojásokat a tejszínnel, a maradék cukorral. Beledolgozzuk a
mandulát, a zsemlemorzsát, a cukrozott narancshéjat és a fahéjat. A masszát az elősütött tésztára öntjük,
és további kb. 45 percig sütjük (tűpróba). Hagyjuk kihűlni.
Papírból kisebb csillag alakú sablonokat vágunk ki, a tortára tesszük, és a tortát megszórjuk porcukorral.
Óvatosan levesszük a sablont, így a csillagok helye szépen kirajzolódik.

Citromos kókuszkarika
12 dkg kókuszreszelék, 1 citrom, 7 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 evőkanál
kristálycukor, 1 tojásfehérje.
Serpenyőben 10 dkg kókuszreszeléket zsiradék nélkül aranybarnára pirítunk, majd kihűtjük. A citrom
héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A porcukrot a kókuszreszelékkel, a tojássárgájával, a liszttel, a vajjal,
3 ek citomlével és héjjal összedolgozzuk. Ezt a tésztát vastag csövű nyomózsákba töltjük és két
sütőpapírral kibélelt tepsire 5-6 cm átmérőjű köröket nyomunk. Előmelegített sütőben (175 fokon) 18
percig sütjük.
A cukrot a maradék kókuszreszelékkel összekeverjük, a még forró karikákat megkenjük tojásfehérjével,
megforgatjuk a kókuszreszelékben, kihűtjük. (Fémdobozba tesszük.)

Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom!)
50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét
kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként
megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy
krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a
tepsiben egy 20×20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél cm-es
vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel
2×2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük. A tejszínes karamellát fémdobozba vagy
alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.


Tejszínes karácsonyi csokoládétorta

1 kerek csokoládés piskótalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszín, 4 dkg kakaó, 4 dkg
étcsokoládé, 10 dkg erdei gyümölcsíz, 5 cl rum.
A lisztből, vajból és porcukorból linzertésztát gyúrunk. Lemérünk belőle 20 dkg- ot, és kerek tortalapot
sütünk belőle, a többiből pedig, kinyújtva, kis csillagokat szúrunk ki és megsütjük. A kettévágott
piskótalap egyik felét megkenjük a gyümölcsíz felével, és ráragasztjuk a kihűlt linzerlapot. A kakaót és a
csokoládét egy nagyobb edényben vízgőz fölött felolvasztjuk, előbb keveset hozzáadunk a felvert
tejszínhabból, és simára keverjük. Beletesszük a maradék gyümölcsízt, a rumot és a többi tejszínhabot, és
az egészet jól összekeverjük. Ha van otthon fém tortakarikánk, rátesszük a gyümölcsízzel összeragasztott
két tortalapra, s rátöltjük a csokoládés tejszíntölteléket úgy, hogy az a karika háromnegyedéig érjen.
Ráhelyezzük a piskótalap másik felét. Erre töltjük a maradék tejszínkrémet, a tetejét egyenesre simítjuk,
és hűtőbe tesszük, hogy jól megdermedjen. A hűtőből kiemelve, a karikát levesszük róla, szeletenként
egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg.

Karácsonyi gyümölcskenyér
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott,
hámozott mandula, – cukrozott citromhéj, – cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2
tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A
langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Belekeverjük
a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük,
lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán
kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az
olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába)
kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát. Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.

Kókuszos habcsók
200 g kókuszreszeléket sütőlemezen enyhén megpirítjuk, lehűtjük, 4 tojásfehérjét olyan kemény habbá
verjük, hogy a késvágás látható maradjon benne. Apránként 200 g cukrot, 1 késhegynyi őrölt fahéjat, 2
csepp keserűmandul aromát belekverünk, a kókuszreszeléket a tojáshabba óvatosan beleforgatjuk (nem
szabad keverni). A tésztából 2 teáskanállal 20-30 ostyalapra kis halmokat rakunk, kikent sütőlemezen az
előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 130-150 C (előmelegítve), gázsütőnél: 1-2es fokozat (előmelegítés nélkül), sütősi idő: 20-
25 perc.

Kókuszos sütemény
4 tojás fehérje, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 25-30 dkg száraz kókuszreszelék.
A tojás fehérjét verjük fel keményre, apránként adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a sót. Utoljára
adjuk hozzá a kókuszreszeléket. Két teáskanállal rakjunk kis adagokat a sütőlapra, és 140-160 C-on 30-35
perc alatt süssük meg.

Karácsonyi hablánc
4 tojásfehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a
színezéshez.
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy
kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg
kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk.
Az egyik részt megfestjük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot,
nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat
helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk.(a rózsaszín és fehér csókokat
váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.

Karácsonyi bejgli Frank Júliától
Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.
Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg
mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej,
csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi
várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan
összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve,
konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot
fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a
megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos
töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet
forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon
vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit
sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg
helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az
előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már
teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel
karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban.
(Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)

Karácsonyi fatörzs
8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött
verjük. míg kemény, habos nem lesz. („Szalagos” legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg
ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá.
Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett
tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és
összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojássárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött,
állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott
csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével
megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg
vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal, csokoládé
tortadarával, csillag alakú keksszel.

Ünnepi gyümölcssaláta
Levétől leszűrünk és kis kockákra vágunk egy fél kilós konzervananászt, meg egy fél kilós őszibarack
befőttet, lecsepegtetünk, kimagozunk egy fél kilós befőtt cseresznyét vagy meggyet. és a többihez
keverjük. Meghintjük ízlés szerint 5-10 deka porcukorral, megöntözzük egy fél deci rummal, és 10 deka
mazsolával. 10 deka hámozott mandulával vagy durvára vágott dióval gazdagítjuk. Lefedve néhány óráig
állni hagyjuk hűvös helyen, időnként megkeverjük. Végül a gyümölcs felét üvegtálba terítjük,
krumplinyomóval rányomunk 25 deka gesztenyemasszát, beborítjuk a maradék gyümölccsel és a tetejét
vagy almahabbal vonjuk be, vagy ráöntünk egy fél zacskó citromízű pudingporból készült pudingot,
amely rádermed a tetejére. (Az almahabhoz megfőzünk vagy megsütünk 3-4 almát, meghámozva áttörjük,
kevés porcukorral édesítjük. és 2 tojás fehérjével addig verjük, míg könnyű, habos, fehér nem lesz.
Ajánlatos néhány csepp citromlével is ízesíteni.)

Gesztenyés bejgli (3 rúdra való)
1 doboz mirelit pozsonyi tészta, 50 dkg mirelit gesztenyemassza, 2 dl kimagozott meggybefőtt, 1 dl tej, 1
dl meggybefőttlé, 2 tojásfehérje, kevés liszt.
A felengedett tésztát három egyforma darabra vágjuk. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk az egyik
darabot, és megkenjük a töltelék egyharmadával, majd szorosan feltekerjük. Két végét összenyomjuk,
hogy a töltelék ne folyhasson ki belőle. Sütőlemezre rakjuk. A másik két rudat ugyanígy készítjük el. A
töltelékhez a felengedett gesztenyemasszát a tejjel és a meggylével kenhetőre lazítjuk, hozzátesszük az
apróra vágott meggyet. A sütőlemezre helyezett bejglirudakat a felvert tojásfehérjével bekenjük, és egy
órán keresztül pihentetjük a tetejét. Villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben képződött gőz ne
feszíthesse szét a süteményt. Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon szép pirosbarnára megsütjük.
A sütőlemezen hagyjuk kihűlni, azután alufóliába csomagoljuk, lehetőleg egyenként. Hűvös kamrában
vagy hűtőszekrény legkevésbé hideg polcán két-három hétig biztonságosan eláll. A mélyhűtőben is
tárolható, akkor fogyasztás előtt két órával szükséges kivenni és még félfagyosan felszeletelni.

Pozsonyi tészta (alaprecept)
25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 db egész tojás, 1 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál só.
Az élesztőt kevés tejben szétmorzsolom és simára keverem, majd az összes hozzávalót gyorsan
összegyúrom és sima tésztává dolgozom. Lisztezett deszkára teszem, 20 percig pihentetem, majd tetszés
szerinti töltelékkel megtöltve sütöm meg.

Bejgli omlós-élesztős
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só, 40 dkg
mák, 40 dkg dió, 10 dkg mazsola, fél citrom, 4 dkg búzadara vagy zsemlemorzsa.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsírral és 8 dkg porcukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben
felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük, hozzáadunk még egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól
összegyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba
formáljuk, majd téglalap alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos, hármat diós töltelékkel töltünk meg úgy,
hogy a sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t
visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk. Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket,
tojással megkenve fél óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg helyre tesszük addig,
amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig, sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék: 26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd
hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat (esetleg 1-2 hámozott, reszelt
almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt dióra öntjük. Hozzáadjuk a
megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzadarát.

Diós-mákos bejgli (2-2 rúd)
Tészta: 56 dkg finomliszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga. Diótöltelék:
30 dkg darált dióbél, 25 dkg porcukor, másfél reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg mazsola, 8-10
dkg apróra vágott birsalmasajt.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej,
csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt a cukorral együtt egy dl tejben elkeverem, majd ötpercnyi
várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem a tészta összes alkotó részét, és jól
összedolgozom. Ha már sima, akkor négy cipóba osztom, és lisztezett deszkán, a tetejét belisztezve,
konyharuhával betakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a tölteléket. A diótöltelékhez a
cukrot fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, az
összevágott birsalmasajttal, a megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól
összekeverem. A mákos töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes
fűszert. Éppen csak egyet forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A már megkelt
tésztát lisztezett deszkán négy darabra vágva nagyon vékonyra nyújtom és felkenem rá a tölteléket.
Szorosan összetekerem, majd a négy rúd bejglit sütőlemezre teszem, egymástól három cm távolságra.
Tojásfehérjével megkenem a tetejüket és félórai várakozás után az előmelegített forró sütőben, szép
barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már teljesen kihűlt és folpackba vagy
alufóliába csomagolva beteszem a mélyhűtőbe. Akár kora ősszel is el lehet készíteni, mert a mélyhűtőben
hónapokig eláll. A fagyasztóból kivéve, egy-két óra múlva fogyasztható. (A karácsonyi hajsza idején
megspórolhatjuk a bejgli sütést!)

Csokoládés függeszték
25 dkg reszelt csokoládét, 1/2 kg porcukorral, 1 csomag vanillincukorral és 3 tojás fehérjével simára
eldolgozunk. Ha nem tart jól össze, lehet még tojásfehérjét hozzáadni. A csokoládétömeg inkább kemény,
mint lágy legyen. Késfok vastagra nyújtjuk, s különböző formákkal kiszakítjuk, vagy ceruza-vastag
rudakat sodorva, különböző alakokra hajlítjuk, s viasszal bedörzsölt, vagy vajjal gyengén kikent
sütőlemezen szárítjuk.

Karácsonyi angyalka
8 tojásfehérjéből 1 teáskanál citromlével, 20 dkg kristálycukorral kemény habot verve, fakanállal
belekeverünk 20 dkg porcukrot. Nyomózsákba töltve, sütőlapra köröket, angyalkákat formázunk 2
rétegben. Az angyalkákhoz először harangformát, majd kerek fejet készítünk. Ezt megismételjük, majd
egy cseppforma szárnyat, és egy behajlított kart készítünk. A maradék habot ételfestékkel színezve,
tetszőlegesen díszítjük a formákat. Kb. 100 C-ra előmelegített sütőben csak szárítjuk. Cérnával vagy
színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára.

Mézes csillagok
Tészta: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 mokkáskanál szódabikarbóna, 1 mokkáskanál mézes sütemény
fűszerkeverék, 3 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz.
Megkenni: 2 diónyi margarin, 1 tojás.
Díszítéshez: porcukor, citromlé, ételfesték, színes cukorkák, mandula.
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a
margarint. Hozzáadjuk a tojást, a mézet és egynemű tésztába gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, letakarjuk,
és néhány órára hűtőbe tesszük. Sütés előtt lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, és csillag alakú
formával kiszúrjuk. Margarinnal kikent sütőlemezre rakjuk nem túl szorosan egymás mellé, felvert
tojással megkenjük és 180 C-ra előmelegített sütőben negyedóra alatt mogyoróbarnára sütjük.
Gázsütőben kétszerre tudjuk kisütni. A sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd tompa késsel alányúlva
leszedjük. Porcukorból, citromléből ételszínezékkel cukormázakat készítünk. Színezhetjük sárgára,
pirosra vagy tetszőleges színűre és még mielőtt megszáradna a máz, szórjuk meg színes cukorkákkal.
Nem szükséges minden csillagot cukormázzal díszíteni. Sütés előtt tehetünk rá mandulaszemeket.
Kenőtoll vagy konyhai ecset segítségével vigyük fel a cukormázat. Vékony vonalat úgy tudunk rajzolni,
hogy zsírpapírból kis tölcséreket készítünk, beletöltjük a mázat, picit kicsípjük a végét, és már
rajzolhatunk is vele. A mézest akár két héttel karácsony előtt is elkészíthetjük, így biztosan megpuhul az
ünnepekre.

Pörkölt cukor
25 dkg por- vagy kristálycukrot egy kis üstben láng fölött egy kis falapáttal kavargatva pirítsuk meg,
előbb csak egész halványpirosra, ekkor adjunk hozzá egy kis késhegynyi szódabikarbónát, és tovább
kavarva pirítsuk meg tetszésszerinti szép világosbarnára. Ekkor gyorsan öntsük ki márványlapra, és nagy
kés fokával kockázzuk meg, ha kihűlt, tördeljük el a kés bevágása nyomán, és mindjárt tegyük lehetőleg
légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba.

Töltött koszorú
Tészta: 500 g lisztet egy tálba szitálunk, 1 csomag szárított élesztővel gondosan elvegyítjük, 100 g cukrot,
kevés sót, 1 tojás, 125 g olvasztott, langyos margarint, szűk 200 ml langyos tejet adunk hozzá és az
egészet egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton
kb. 5 perc alatt jól eldolgozzuk. Meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a
legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40×50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal
megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott,
vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy,
hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a
közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre
fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A
koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük.
Villanysütőnél 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat. Sütési idő: 25-35 perc.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy, hogy
sűrűnfolyós masszát kapjunk, sütés után azonnal a koszorúra rákenjük.


Csokoládés koszorúk

14 deka finomra őrölt héjas mandulát, 14 deka porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 4 szelet csokoládét
2 tojásfehérje keményre vert habját elkeverünk. Formázózsákból koszorúkat nyomunk ostyára vagy
lisztezett vajas sütőbádogra, lassú tűznél szárítjuk.

Fűszeres mézeskalács
10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg méz, 2 egész tojás, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkáli, 1/2
kávéskanál gyömbér, szegfűszeg és fahéj, 5 dkg cukrozott narancshéj, kevés zsemlemorzsa.
Kerek vagy hosszúkás formát választunk, amit zsiradékkal kikenünk, zsemlemorzsával beszórunk. A
vajat vagy margarint keverjük habosra a cukorral, keverjük hozzá az előbb megforralt mézzel a kockára
vágott narancshéjat, és tegyük hozzá a felhabosított tojásokat, végül lisztet, fűszereket, szalalkálit
keverjünk bele. Ezután öntsük az előkészített formába. Közepesen meleg sütőben 40 percig süssük.

Gyümölcskenyér szentestére
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt körte, 20 dkg aszalt füge, 1,1 liter víz, 24 dkg mazsola, 12 dkg dió, 12
dkg mogyoró, 12 dkg cukrozott citromhéj. 12 dkg kristálycukor, 1/2 teáskanálnyi őrölt fahéj, csipetnyi
őrölt szegfűszeg, ánizs és só, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 púpozott evőkanál
búzakorpa, 1 dkg élesztő, hámozott, félbevágott mandula, és tetszés szerint kandírozott gyümölcs a
díszítéshez, 1 teáskanálnyi víz a mázhoz, zsír a tepsihez.
A gyümölcskenyér előkészítését a sütés előtti napon kell kezdeni, mert a gyümölcsöket legalább 12 órán
át kell áztatni. A szilvára, körtére és fügére ráöntünk kb. 1 liter vizet és letakarva egész éjjel ázni hagyjuk,
majd lecsepegtetjük, és apróra összevágjuk. A cukrozott citromhéjat, a mandulát, az apróra vágott diót és
mogyorót a cukorral és a rummal összekeverjük és 2 órán át, állni hagyjuk, ezután a többi megpuhított
gyümölccsel, egy citrom levével és a fűszerekkel jól összekeverjük. 15 dkg finomlisztet 3 evőkanál
búzakorpával, 1 dl kézmeleg vízzel, 1 dkg élesztővel, csipetnyi sóval összekeverünk, kenyértésztát
készítünk és félretesszük keleszteni. A gyümölcsmasszát összekeverjük 20 dkg liszttel, 3 evőkanál
búzakorpával. Ezt összedolgozzuk a megkelt tésztával, majd két részre osztjuk, és kerek cipókká
formázzuk. Mindkét kezünket hideg vízbe mártva a cipók tetejét laposra simítjuk. Fél mandulákat teszünk
rá, és ízlés szerint kandírozott gyümölcsökkel díszítjük. A gyümölcskenyereket kizsírozott tepsibe
tesszük, még kb. 30-40 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben kb. 180 fokon 70-80 percig sütjük.
Miután megsült, kihűtjük, majd a következő mázzal kenjük be: 3 teáskanálnyi cukrot feloldunk 1
teáskanálnyi vízben, majd felforraljuk.
Ha sokáig frissen akarjuk tartani a gyümölcskenyeret, jól záródó fémdobozban tartsuk!


Hájas kalács

30 dkg háj, 40 dkg liszt, 2 tojássárgája, só, fehérbor, lekvár.
A hájat megtisztítjuk hártyáitól, húsdarálón megdaráljuk, és hideg helyre tesszük. A lisztből, a
tojássárgákból, a fehérborból rétestésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, hogy apró hólyagok keletkezzenek a
tészta felületén. Lisztezett gyúródeszkán 1.5 cm vastagra nyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A tésztát
könyvszerűen összehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk, és még kétszer hajtogatjuk, közben mindig
legalább 20 percet pihentetjük. Az utolsó pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, forró késsel
felvagdossuk 4 cm széles és 7 cm hosszú darabokra. Mindegyik tésztadarabra egy diónyi lekvárt rakunk.
Fél-behajtjuk, megszórjuk cukros mandulával vagy vagdalt dióval. Sütés előtt két órát pihentetjük hideg
helyen. Közepes hőmérsékletű sütőben sütjük.

Karácsonyi mákos guba
A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej.
A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só.
A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz.
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára
kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta
keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és
duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj
felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. A
megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban
lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék
vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk.
Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is
eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel
kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet. Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan
finom, mint mákkal.

Kiadós mézes puszedli
1 kg liszt, fél kg méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 4 tojássárgája, 2 dkg szalalkáli, 1 teáskanál
szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva), 20 dkg margarin, mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés
szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj.
Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi
vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig. Már
rögtön sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.

Sült tökös rétes
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 50 dkg tisztán mért sült tök, 10 dkg mazsola, 5 dkg zabpehely, 1,5 dl
tej, 1 tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint méz, csipetnyi só.
A töltelékhez a zabpehelyre ráöntök 1 dl tejet és a felvert tojást. 15 percig pihentetem. Közben a mazsolát
megmosom, szárát leszedem. A sült tököt villával összetöröm, összekeverem a mézzel és a citromlével,
majd hozzáadom az áztatott zabpelyhet is. Citromhéjjal és sóval ízesítem. A felengedett tésztát két részre
vágom. Lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot kinyújtom, a szélére egy csíkban felkenem a tökös
töltelék felét, majd szorosan felcsavarom. Két végét kissé összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki
belőle. A másik tésztadarabot ugyanígy elkészítem. Tetejüket a megmaradt tejjel bekenem, és az
előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm.

Tökös rétes
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 50 dkg megsütött tök (tisztán mérve), ízlés szerint méz, kevés
citromlé, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, csipetnyi só, 1 tojás, kevés tej.
Először elkészítem a rétes töltelékét. A sült tököt villával összetöröm, majd összekeverem a mézzel, a
citromlével, a reszelt citromhéjjal és a megmosott, leszárazott mazsolával. Sóval ízesítem, s végül
belekeverem a nyers, felvert tojást. A felengedett tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtom,
amennyire csak lehetséges, és a szélére egy csíkban felkenem a tökös tölteléket. Szorosan felcsavarom,
majd a hosszú rudat két részre vágom, így könnyebben elfér majd a sütőlemezen. Tejjel megkenem a
tetejét, és az előmelegített, forró sütőben szép világosbarnára megsütöm. Csak akkor vágom fel, ha
teljesen kihűlt.

Ánizsos szív
2 tojás, 15 dkg cukor, egy teáskanálnyi vaj, egy késhegynyi szalalkáli, egy kevés tej, 30 dkg rétesliszt,
egy teáskanál ánizs.
Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a vajat és a tejben feloldott szalalkálit. Szitáljuk bele a lisztet,
gyúrjuk sima tésztává. Pihentessük egy éjszakán át a tésztát, majd másnap nyújtsuk ki belisztezett
deszkán egy centiméter vastagságúra. Szórjunk rá egy kis lisztet, azután szaggassunk belőle szívformával
kicsi süteményeket. Nyúljunk óvatosan késsel a szívek alá, és emeljük bele az ánizzsal beleszórt tepsibe.
160 fokon 20 percig süssük, amíg sárgásfehér nem lesz.

Adventi mákos/diós koszorú
Tészta: 50 dkg liszt, 2 csomag instant élesztő, 2,5-3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2
ml) mandula aroma, mazsola, ízlés szerint.
Töltelék: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál
fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás cukor,
0,5 dl étolaj.
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát,
az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-
30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert
élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot.
Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát. Meglisztezzük a
tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt
tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

Karácsonyi kalácsfigurák
1/2 csomag (20 g) friss élesztőt 1 teáskanál cukorral, 5 evőkanál langyos tejjel gondosan elkeverünk,
szobahőmérsékleten kb. 15 percig kelesztjük. 50 g cukrot 1/8-1/4 liter langyos tejjel, 100 g vajjal, 1 csipet
sóval, 1/2 citrom reszelt héjával, 1 tojással elkeverünk. 500 g lisztet átszitálunk, dagasztófejjel ellátott
keverőgéppel a legalacsonyabb fokozaton belegyúrjuk, a megkelt élesztőt hozzáadjuk, az egészet a
legmagasabb fokozaton 5 perc alatt simára eldolgozzuk.
A tésztát elfelezzük, mindkét félből 1/3-1/3 részt a díszítéshez félreteszünk. Lisztes kézzel törzset és fejet
formálunk, a részeket kikent sütőlemezen összeállítjuk, a hengerré sodort tésztából a karokat és lábakat
kialakítjuk, a törzshöz illesztjük. A gallért, a „prémdíszítést” és muffot egy 1 cm-es tésztahengerből
vágjuk ki.
1 tojássárgáját 2 evőkanál tejjel felverünk, ezzel a figurákat megkenjük, mazsolával, cukrozott
narancshéjjal, mandulával díszítjük.
A kalácsfigurát meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a
sütőlemezt az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél kb. 180 C, gázsütőnél kb. 3-as fokozat.

Hótallér
30 dkg lisztet gyúródeszkára szitálunk, közepébe mélyedést nyomunk. 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás
cukrot, 10 dkg hámozott, őrölt mandulát beleszórunk. 27,5 dkg hideg margarint kis darabokra vágunk, a
mandulára tesszük, liszttel letakarjuk, majd a hozzávalókat középről kiindulva sima tésztává gyúrjuk. Egy
ideig hideg helyen pihentetjük, majd kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, kerek (kb. 4-5 cm átmérőjű)
formával kiszurkáljuk, sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél: 3-4-es fokozat, sütési idő: 8-10 perc.
5-7,5 dkg szitált porcukrot 1 csomag vanílíás cukorral elvegyítünk, a kihűlt süteményre rászórjuk.

Havas házikó
6 tojásból piskótát sütünk. 15 dkg vaj és 15 dkg porcukor keverékéből készült krémmel megkenjük a
piskóta egyik oldalát és 3 hosszú csíkra vágjuk.
Krém: 10 dkg cukor, 15 dkg vaj, 10 dkg dió, 15 dkg darált keksz, 1 kanál kakaó, rum ízlés szerint. Ezzel a
krémmel a középső lapot megtöltjük, a két szélét ráborítjuk. Hosszúkás háromszöget kapunk, mint egy
házikó teteje. Csokimázzal kenjük meg, és kókusszal megszórjuk, vagy a tészta külsejét megkenjük vajas
krémmel és kókusszal jól megszórjuk.

Forrás: ebookz.hu