A mozgásfejlesztés elmaradása a kislány életébe került...„Ne fuss, mert elesel!” ? ismerősen hangzik?
Amikor kimondod ezt a mondatot, nem is gondolnád, hogy ezzel a fejlődés esélyétől fosztod meg gyermekedet. De honnan is tudhatnád?

A mozgásfejlesztés elmaradása az életébe került.

Megdöbbenéssel hallgattam, amikor egy kedves ismerősöm mesélte, hogy egy 12 éves kislány az osztálykiránduláson leesett a két fa között kifeszített rúdról és meghalt. A kislányt a szülei szó szerint a széltől is óvták, és sehova soha nem engedték el. Ez volt az első alkalom, hogy valahova is elengedték. A széltől is óvott gyermeknek nem volt lehetősége arra, hogy a mozgás során megismerkedjen teste korlátaival és kiterjedésével. Amikor meglátta a két fa között kifeszített rudat, azt hitte át tud menni rajta. Elindult, de leesett és többé nem kelt fel.

Minden a mozgással kezdődik

Gyermeked minden megismerési törekvése mozgással kezdődik. Ezért van az, hogy valamennyi új ismeretet mozgásához és teste érzékeléséhez kapcsol. Kevés szülő tudja, hogy az önálló mozgás gyakorlásával ismeri fel képességei mértékét, saját mozgásának következményeit. Nézzük csak sorban!

A mozgás

1) indította el gyermeked leválási folyamatát és az „éntudat” alakulását

2) során ismerkedik meg még ma is teste korlátaival, kiterjedésével

3) sikeressége táplálja az önbizalmat

4) serkenti a beszéd fejlődését

Ha jól végiggondolod gyermeked eddigi fejlődését, könnyen beláthatod, hogy a mozgás a tudatosodást, az öntudatra ébredést segíti és elengedhetetlen eszköze gyermeked értelmi fejlődésének.
 
Tudtad ezt?

Te milyen formában adsz gyermekednek lehetőséget a mozgásra?
 

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá!

 Forrás: Csodasuli.hu