Három rövid lecke a gyermeked pénzügyi neveléséhez. (MÁSODIK lecke)lecke 2:  Paradigma váltás: Először fizess magadnak!

A legtöbben arra nevelik gyermeküket, hogy a kapott zsebpénzből vagy szülinapi pénzből költsön el valamennyit, és aztán ha marad valami, akkor tegye félre. (a legtöbb esetben nem marad semmi)

A felnőttek is legtöbben így kezelik a pénzüket. Amikor hazahozzák a fizetésüket, akkor először kifizetik a számláikat, megélhetéshez szükséges dolgokat vásárolják meg, stb..

…és ha marad valami, akkor azt félre teszik.

Ezzel a rutinnal csak az a baj, hogy a legtöbb esetben csak igen csekély összeg, de leginkább semmi nem marad. Sőt sokan mélyen hitelkeretükbe landolva érkeznek a hónap végére.

Ideje hát, hogy belássuk! Ez a módszer nem vezet messzire. Mást kell kipróbálni és más gondolkodásmódot kell gyermekednek is megtanítani.

 

Először fizess magadnak!

„Először fizess magadnak!” – első hallásra igen idétlenül hangozhat gyermekes számára – hiszen arra gondolhat, hogy ? akkor is magamnak fizetek, amikor a cukrot, a csokit, a mozijegyet a játékot, stb. veszek magamnak.

…valójában azonban ekkor gyermeked nem magának fizet, hanem a bevásárlóközpontnak, benzinkútnak, mozinak, stb. Hiszen az a pénz nem az övé lesz, hanem másé.

 

Mit jelent hát az, hogy: „Először magadnak fizess!”

Magyarázd el gyermekednek, hogy ha azt szeretné, hogy mindig legyen pénze és megvehesse azokat a dolgokat amelyekre vágyik, akkor minden pénzből, amit kap (hangsúlyozom minden pénzből) először maga számára tegyen félre és aztán a maradékot költse el.

Aztán azt a pénzt, amit magának félre tesz „apró befektetésekre” fordítsa. Annak érdekében, hogy megértse mire gondolsz segíts neki ötletelni.

 

Ötlet .#1

Az egyik ismerősöm például azt találta ki, hogy segít gyermekének alacsony áron hozzájutni valamihez, amit aztán magasabb áron tud eladni pl. az interneten keresztül. (ne gondolj itt nagy dolgokra!)

 

Ötlet#2

Vásároljátok meg a citromot és a limonádé hozzávalóit és gyermeked próbálja ki, hogy milyen is pl. limonádét árulni. Jön a meleg nyár. A tanulás mellett jó szórakozásnak ígérkezik ez a vállalkozás.

 

Ötlet#3

Nagyobb gyerekek számára jó ötlet lehet megismerkedni a befektetési arannyal vagy ezüsttel. Az én 14 éves lányom például ezt a befektetési formát szemelte ki magának és elhatározta, hogy kiokosodik ebben a témában.

Ezért most egy könyvet olvas az aranyról és ezüstről, miközben minden pénzből, amit kap először magának fizet. Így ha úgy dönt, akkor tud majd miből aranyat vagy ezüstöt venni. Azonban először felkészíti magát erre a döntésre, úgy hogy információt szerez és megpróbál minél többet megtudni erről a befektetési formáról.

 

„Az először magadnak fizess” módszerrel a következő eredményeket fogod elérni:

 

1) Gyermeked eljut oda, hogy amikor pénzt kap nem az jut rögtön eszébe, hogy mire költheti el.

2) Jobban fogja értékelni a pénzt (ezzel elkerülheted, hogy pénzkiadó automatának nézzen tinédzser korában)

3) Pénzügyi intelligenciája fejlődik és olyan pénzügyi alapjai lesznek, amelyre lehet majd egy életet építeni.

 

Alkér Orsolya

Csodasuli.hu