Az együttműködés, a közös gondolkodás nemcsak az egyetemeken belül, hanem az intézmények között is elengedhetetlen – mondta Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, aki szerint a kis létszámú, elszigetelten dolgozó kutatócsoportok egyre kevésbé képesek nagyobb pályázatokon sikeresen szerepelni.

Az akadémiai egészségügyi intézményeket tömörítő nemzetközi szervezet, az Association of Academic Health Centers (AAHC) rendezvényén a rektor arról beszélt, hogy az orvosegyetemek hármas feladata az oktatás, a kutatás és a betegellátás. Nem elég, ha mindezt egy intézmény keretein belül végzik; szükség van e területek képviselőinek együttműködésére.

Szél Ágoston megjegyezte, a stratégiák kialakításakor fontos figyelembe venni, hogy egyetemi szintű oktatás kutatás nélkül nem képzelhető el, és egyszerre kell jelen lennie a tradíciónak és innovációnak.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár előadásában egyebek mellett kitért arra, hogy olyan egészségügyi rendszerre van szükség, amelyben a járóbeteg-ellátás és a megelőzés nagyobb hangsúlyt kap, az egészségügy szereplőinek pedig csapatként kell együttműködniük.

A 2008-ban alakult AAHC először tartott találkozót a kelet-közép-európai régióban. A kétnapos budapesti rendezvény társszervezője, a Semmelweis Egyetem a közelmúltban csatlakozott a szervezethez.

{module Forrás: edupress|none}