Ha egy élelmiszerüzletben „tankolsz fel”, érdemes messze elkerülnöd az olyan egészségtelen termékeket, amelyek akár évekkel megrövidíthetik az életed. A következőkben felsoroljuk azt az 5 ételt, amit mindenképp ajánlott kerülnöd.

10-ből 9-en szupermarketből szerzik be azételeket. Az olyan egészségtelen ételek, mint a sós ropogtatnivalók, a fagyasztott vacsorák, a reggeli gabonapelyhek és a szénsavas üdítőitalok a 10 legnépszerűbb árucikk közé tartoznak.

Mindaz, ami a bevásárlókocsidban landol, óriási hatással van az egészségedben. Manapság a szupermarketek polcai egészséges és egészségtelen ételek tonnáival vannak teletömve. Fontos, hogy helyes döntéseket hozz, íme, az 5 élelmiszer, amelyeket sosem kellene megvenned.

Egyszerű cukrok és egészségtelen zsiradékok

Hagyd el az egyszerű cukrokkal, azaz az egyszerű szénhidrátokkal megrakott ételeket! A cukros zabpelyhek, fánkok, Milyen ételeket kerülj el vásárláskor?tészták, aprósütemények, jégkrémek, szénsavas üdítőitalok mind telítve vannak velük. A gyakran „üres kalóriaként” is nevezett egyszerű cukrok gyorsan felszívódnak, a vércukorszintet pedig az egekbe repítik. Ez inzulinreakciót vált ki, hirtelen visszacsökken a vércukorszinted és végül kimerültséget eredményez. Éhesebbnek fogod érezni magad és csak még több cukorra fogsz vágyni. Plusz a gyorsan felszívódott extra kalóriák zsírként raktározódnak, növelve az elhízás veszélyét.

Dönts okosan, és rostban gazdag komplex szénhidrátokat válassz, beleértve a 100%-osan teljes kiőrlésű kenyereket, a barna rizst és a zabot. Keress természetes ételeket, mint a friss zöldségek és a sovány húsok. Ezek mind lassú felszívódásúak, így gondoskodnak a hosszan tartó energiaellátásról. Ha mégis valami édesség után sóvárogsz, irány a zöldség-gyümölcs részleg, és válaszd a kedvenc idénygyümölcseidet!

Magas nitráttartalmú húsok és telített zsírok

Az olyan feldolgozott húsok, mint a felvágottak, szalonnák, kolbászok és virslik – nitrátokat, kémiai adalékanyagokat tartalmaznak, hogy megőrizzék a frissességüket. A nitrátokat korábban már összefüggésbe hozták a bélrákkal és más degeneratív betegségekkel is. Ezek a zsíros hústermékek tele vannak egészségtelen telített zsírokkal is, amelyek növelhetik a „rossz” LDL koleszterinszintet, növelve a szívbetegségek és a stroke veszélyét.

Szabadulj meg a tartósított húsoktól, vagy olyanokat keress, amelyek nitráttól mentes áruként vannak hirdetve! Vegyél alacsony telített zsírtartalmú húsokat, mint a csirke és a pulyka, vagy egyél több omega-3 zsírsavakban gazdag halat. Ha ragaszkodsz a vörös húshoz, válassz sovány fajtákat.

Hozzávalók, amiket nem tudsz kimondani

Számodra étvágygerjesztően hangzanak a vas-szulfát, a tiamin-mononitrát vagy a részben hidrogénezett szójabab olaj szavak? Kövesd ezt a szabályt: ha a termék olyan dolgokból készült, amiknek megértéséhez egy kémiakurzust kell elvégezned, vagy az első öt összetevőt még kimondani sem tudod, akkor ne vedd meg!

Koncentrálj arra, hogy természetes alapanyagú élelmiszereket vásárolj, amelyek csak néhány összetevőből készültek. Ahelyett, hogy neonnarancssárga sajtos rágcsát nassolsz, darabolj fel sárgarépát vagy zellerszárat. Csinálj házilag készített vega chipset: apríts fel kínai kelt, vékonyan szeletelj fel répát, édesburgonyát, hintsd meg őket zöldfűszerekkel és egy kis olívaolajjal, majd süsd meg a sütőben!

„Ál-egészséges” ételek

Az „ál-egészséges” ételek olyan élelmiszerek, amelyek magukat alacsony zsírtartalmúként hirdetik, mint bizonyos aprósütemények, salátaöntetek és joghurt fajták. Nézd meg jól a címkéjüket! Hogy pótolják az ízt, ezen étkeknek elkerülhetetlenül magas a cukor- vagy sótartalmuk.

A furfangos árucikkek közé tartoznak még a csomagolt kenyerek vagy sós kekszek, melyek címkéjén az áll, hogy teljes kiőrlésű gabonát tartalmaz. Ez pedig gyakran számottevően kevesebb rostanyaggal valósul meg, mint a 100%-osan teljes kiőrlésű élelmiszereknél.

Tehát válassz minél több természetes alapanyagú ételt! Ha édesszájú vagy, vegyél ízletes szárított gyümölcsöket, mint például aszalt sárgabarackot vagy mangót.

Magas nátriumtartalmú konzervált ételek

A nátrium bevitelünk 80%-át nyerjük feldolgozott és konzervált ételekből. Valójában a konzervált ételek annyira tele vannak sóval, hogy a napi ajánlott bevitelnek több mint a felét fedezik. A magas nátriumtartalmú diéta viszont ártalmas, mivel magas vérnyomást okozhat.

Ahelyett, hogy konzerv leveseket vennél, próbálj elkészíteni egy saját, egyszerű változatot, mint az egészséges répakrémleves vagy a tápláló lencseleves. Ha nincs időd a főzésre, vásárolj alacsony nátriumtartalmú konzerv leveseket!

Ahhoz, hogy csökkentsd az átlagos nátriumbeviteledet, próbáld meg szárított vagy friss gyógynövényekkel fűszerezni ételeidet. Így kisebb mértékben kell majd az asztali só segítségére támaszkodnod a zamatért.

Forrás: kamaszpanasz.hu