Kellemetlen élménnyé válhat az egzotikus utazás is, ha nem készülünk fel az idegen ország higiéniai hiányosságaira.

Sok turista jól megérdemelt szabadságát keseríti meg, hogy egyes élelmiszerek, italok hasmenést, hányást okoznak a vakáción. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek, a kismamák az idősek és a betegek. Az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint könnyen kivédhetjük a kellemetlenségeket, ha indulás előtt alaposan feltérképezzük az úticélunk higiéniai körülményeit és sérülékenyebb egészségi állapotú családtagjainknak itthonról viszünk valamennyi nem romlandó élelmiszert is. A turisták jelentős része küzd az úgynevezett „utazási hasmenéssel” vagy hányással, amit az élelmiszerekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák okoznak. A gyomor-bélrendszeri fertőzések egy részét előrelátással könnyedén elkerülhetjük. Az egyik legfontosabb feladat indulás előtt annak utánanézni, hogy az úticélunkon iható-e a csapvíz, hiszen nem minden országban olyan jó a minőség, mint Magyarországon. Ha nem fogyasztható a csapvíz, akkor abból nemcsak inni nem szabad, de olyan zöldséget, gyümölcsöt sem ajánlatos fogyasztani, amit abban mostak meg, valamint nem biztonságosak a saláták és a vízből készült jégkockák sem- mondta a Független Hírügynökségnek Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója.. A kórokozókat a sütés, főzés, forralás elpusztítja, vagyis érdemes vízforralót vagy vízfertőtlenítésre alkalmas szert magukkal vinni. Az éttermekben, kifőzdékben, utcai árusoknál is csak akkor egyenek, ha az étel frissen készült és forrón tálalják fel. A nagy hőségben nem ajánlatos nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt, például majonézes termékeket, mártásokat, süteményeket enni. Tilos a nyers kagyló fogyasztása is, és vigyázzanak arra is, hogy egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. Erről lehetőleg tájékozódjanak a helyi lakosoktól- tette hozzá. A MÉBIH főigazgatója szerint az egészséges felnőttek gyakran felelőtlenek, és akkor is megesznek egy fagylaltot vagy salátát, ha éppen egy enyhe hasmenést kockáztatnak vele. Ez azonban veszélyes lehet a kisgyerekekre, a várandós édesanyákra, az idősekre és a betegekre. Számukra érdemes nem romlandó, biztonságos hazai élelmiszert is csomagolni az útra. Ilyenek lehetnek a konzervek és porételek, valamint például az olyan szalámik, felvágottak, amelyek hűtés nélkül is biztonságosan tárolhatók. Ezt az információt a termékek csomagolásán feltüntetik a gyártók. A nyaralók a lehető legtöbbször mossanak kezet szappannal, illetve vigyenek magukkal kéztörlőt, kézfertőtlenítő kendőt.Csak tiszta kézzel vagy szalvétával nyúljanak az ételhez, illetve ha úgy látják, akkor az evőeszközt is töröljék át. A gyümölcsöt mindig tiszta késsel hámozzák meg, de ha nem lehet meghámozni, akkor inkább ne fogyasszák el. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott!”.

Forrás: utazasitanacsok.hu