A nyár közeledtével ismét egyre többen vállalnak diákmunkát. Vannak olyanok, akik már általános vagy középiskolás korukban dolgoznának – ők a legtöbbször feketén.


A munkaadók számára a diákok foglalkoztatása nem könnyű, hiszen egy „kisegítő munkaerő” – akár folyamatos, akár csak nyári – alkalmazása tetemes költséget von maga után. A terhek megemelkedése nem minden munkaadó számára vállalható, ezért félő, hogy a diákok még több visszaélésre készülhetnek. Nagyon fontos, hogy a diákok körültekintően vállaljanak munkát – állítja a MŰISZ Iskolaszövetkezet munkatársa, Másody Szabolcs. A szervezet egy sajtóközleményben hívta fel a figyelmet a diákmunka előnyeire és veszélyeire.

Az iskolaszövetkezetek elsődlegesen azt tűzték ki célul, hogy a diákok számára szervezett keretek közt biztosítsanak munkalehetőségeket, és adott esetben védelmet nyújtsanak a „kizsákmányolókkal” szemben. A szövetkezetek általában csak leinformált munkákat ajánlanak, munkaszerződést kötnek a diákokkal, elvégzik az adminisztrációt, és kezeskednek a munkabér kifizetéséért – az elvárásoknak megfelelő teljesítés esetén.

 

A munka törvénykönyve szerint csak 16 év feletti diákok dolgozhatnak iskola mellett, 15 éves kortól pedig csak az iskolai szünetek alatt. Amíg el nem érik a nagykorúságot, minden esetben kötelező a szülői beleegyezést bemutatni a munkáltatónak. A fiatal munkaideje nem lehet több napi 8 óránál, 4 és fél óra munkaidő után pedig legalább 30 perc szünetet kell kapnia. Emellett tilos az éjszakai munka, készenlét vagy ügyelet, de a túlóra is.

Már a jóval fiatalabb, a 14 éves korosztály is tervezi, hogy a nyári szünetben dolgozna. A most nyolcadikos B. Viktor már tavasszal is talált foglalkoztatót: egy építkezésen segített napi 2500 forintért, ugyanis így tudta megvenni azt a focicipőt és labdát, amelyre a szüleinek nem telt. A munkát egy gimnazista barátja szerezte, és csak egy hétig dolgoztak. Mindketten zsebből kapták a pénzt.

 

Forrás: fn.hu