Évi 11 százalékban állapította meg a Diákhitel Igazgatósága a hitel 2009. január 1. – június 30. közötti időszakban érvényes kamatának mértékét.

A speciális törlesztési feltételeknek köszönhetően a kamat változása nem növeli meg a havi törlesztőrészlet összegét, mert az továbbra is kizárólag a jövedelemhez igazodik – tájékoztatta a Diákhitel Központ az Edupress-t.

A kamat mértékét döntően az határozza meg, hogy a Diákhitel Központ mennyiért tudott pénzhez jutni, hitelezési tevékenységéhez forrást szerezni a folyamatos mozgásban lévő – jelenleg éppen dráguló – pénzpiacon – közölte a Diákhitel Központ.
“A speciális törlesztési feltételeknek köszönhetően a kamat változása nem növeli meg a havi törlesztőrészlet összegét, mert az továbbra is kizárólag a jövedelemhez igazodik. Nem kell tartani szigorodó hitelbírálattól sem, mivel a diákhitel esetében ilyen továbbra sincs. Alanyi jogon juthat diákhitelhez minden hazai felsőoktatási intézmény 40 év alatti hallgatója” – áll a közleményben.
A központ tájékoztatott: nem változik a felvehető összeg sem. Továbbra is havi 40, 30, 25, 21 illetve 15 ezer forintos összeg közül választhatnak a felsőoktatásban tanulók, csak a költségtérítésesek kérhetnek ennél többet, havi 50 ezer forintot.
“Továbbra is megmarad az előtörlesztési lehetőség, mely díjmentes és közvetlenül a tőketartozást csökkenti.
A diákhitel esetében a kamat emelkedése minimális mértékben hosszabbíthatja csak meg a törlesztési futamidőt. A diákhitel több évig tartó törlesztési ideje alatt többször is bekövetkezhetnek ellentétes irányú piaci mozgások. Így többször növekedhet vagy csökkenhet a diákhitel kamata is, vagyis a törlesztési időt növelő illetve csökkentő hatások hosszú távon akár ki is olthatják egymást – hívta fel a figyelmet a Diákhitel Központ.
(www.edupress.hu)