Ingyenes nyelvtanári fejlesztő feladatok az internetenElsősorban nyelvtanárok számára készült, de az idegen nyelvvel foglalkozó diákok, szakértők számára is hasznos és érdekes információkkal szolgál a www.keronline.hu oldal, amely a Közös Európai Referenciakeret (KER) által meghatározott szintekhez szükséges nyelvtudást ismerteti meg a felhasználókkal.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának (OH NYAK), illetve a Nyelvvizsgát Akkreditáló Testületnek (NYAT) együttműködéséből születő honlapon jelenleg angol és német nyelvből, három KER szinten, különböző készségekhez kapcsolódó feladatokat találhatnak a látogatók.

 

„A KER nyelvtudásszint leírásait bemutató és használatukat gyakoroltató honlap elsősorban nyelvtanárok számára készült, de hasznos azon egyetemi hallgatók számára is, akik nyelvszakos tanárnak készülnek. Emellett mindenkinek, aki idegen nyelvekkel foglalkozik: diákoknak, értékelőknek, oktatóknak”− tájékoztat Fazekas Márta, az OH NYAK vezetője.

Az oldal a Közös Európai Referenciakeret által meghatározott szinteket mutatja be, tulajdonképpen egy online továbbképzés formájában. A nyelvtudás szintjeinek pontos ismeretére a nyelvtanárok hétköznapi munkájában mindenképp szükség van. „A honlap hiánypótló, mivel a KER a jogszabályokban már tíz éve jelen van, emellett épít rá a Nemzeti Alaptanterv, a különböző kerettantervek és az érettségi vizsgaszabályzat is. A továbbképzésekben, az egyetemi oktatásban azonban nem, vagy csak szórványosan találkozhatunk vele” − fejti ki Fazekas Márta a felület létrehozásának legfőbb indokát, majd hozzáteszi, fontos erénye az oldalnak, hogy mindenki számára ingyenes lehetőséget nyújt a tanulásra. Emellett mivel csupán számítógép és internet-hozzáférés szükséges hozzá, az ismeretbővítés, a gyakorlás nem helyhez, időponthoz kötött. A honlapon található anyagok interaktív jelleget kölcsönöznek a tanulásnak: amikor a felhasználó a különböző készségekkel kapcsolatos feladatoknak meghatározza a KER szerinti szintjét, azonnal visszajelzést kap arról, hogy helyesen ítélte-e meg az adott feladat nyelvi szintjét a KER által leírt szintekhez viszonyítva.

A honlapon jelenleg két nyelven − angolul és németül −, három szinten olvasásértési, írás-, hallott szövegértési és beszédkészség- feladatok olvashatók és hallhatók, de két-három hónapon belül már a franciatanárok is bővíthetik ismereteiket az oldal segítségével.

„A honlap ötlete a NYAK és a NYAT közös kezdeményezése alapján született. A szakmai anyagokat a Testület, illetve külső szakértők készítették: ezek válogatása, lektorálása, illetve a készségek, szintek, nyelvek szerinti összefésülés csaknem egy évet vett igénybe”- mondja az Akkreditációs Központ vezetője.

Az oldal egyébként széleskörű együttműködés eredménye, az említett, a munka legnagyobb részét lebonyolító szervezeteken kívül ugyanis több idegen nyelvi központ támogatta feladatsorokkal a készülő felületet, például a Budapesti Francia Intézet, illetve a Goethe Intézet is.

 

{module Forrás: edupress|none}