Hajlam és életmód –  Vizsgálat –  Diéta és életmódváltás –  Pszichológus és fogyókúrástábor

A kövérség, orvosi nevén obesitas, kóros állapot, ami minden életkorban odafigyelést, kezelést érdemel. Az elhízott kisgyermek plusz kilói miatt ügyetlenebbül mozog, később az iskolában csúfolják is emiatt, így egyre kevesebbet fog mozogni, ami csak az újabb kilók felszedésének kedvez. Lelki sérülései miatt visszahúzódóvá, vagy éppenséggel agresszívvá, nehezen kezelhetővé válik, és mivel társai közt kevés sikerélményhez jut, legfőbb öröme az evés marad.

Így aztán a kör bezárul, és a kilók csak tovább szaporodnak. És ami kezdetben még csak szépséghibának indult, felnõttkorra, de néha már serdülõkorra is egyéb kóros eltérések kiindulópontja lehet: a kövérséget gyakran kíséri magas vérnyomás, megzavart cukoranyagcsere, melybõl késõbb valódi cukorbetegség fejlõdhet ki, de a zsíranyagcsere is károsodik, és így a szívés érbetegségek kockázata lényegesen megnövekszik.Gyermekkori elhízás

A nagy súly terhe alatt az ízületek is károsodhatnak, és súlyos esetben a máj mûködése is romlik elzsírosodása miatt. Tehát komoly problémával állunk szemben, amivel mindenképpen foglalkozni kell.

Hajlam és életmód

Az elhízás hátterében sokszor genetikai tényezõk, azaz kövérségre hajlamosító családi adottságok állnak. A túlsúlyos gyermeknek igen gyakran egyik vagy mindkét szülõje, nagyszülei is kövérek. Az öröklött hajlam mellett azonban igen nagy szerepe van a táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak is, végeredményben a táplálékfelvétel és az energiafelhasználás közötti egyensúly felbomlásáról van szó.

Kórházunk endokrin rendelését nagyszámú kövér gyermek keresi fel. A szülõk elsõ kérdése általában az, hogy hormonbetege gyermekük.

Valódi hormonbetegség csak igen ritkán mutatható ki, erre akkor kell gondolnunk, ha a kövér gyermek (aki általában magasabb is kortársainál) alacsony termetû.

Vizsgálat

A rendelésen elõször is felvesszük az anamnézist: elbeszélgetünk a szülõvel a családról: vane túlsúlyos, cukorbeteg, magas vérnyomásos, infarktuson átesett közeli rokon. Majd a gyermek születésének körülményeirõl, korábbi betegségeirõl, esetleges koponyasérülésérõl kérünk adatokat. Alaposan kikérdezzük a gyermek táplálkozási szokásait, beleértve azt is, hogy általában milyen folyadékot fogyaszt. Sok családban ugyanis szomjoltónak nem is ismerik a vizet, és a sok cukros itallal (tea, kóla, üdítõk) a gyermekek szinte észrevétlenül veszik fel a szervezet számára szükségtelen kalóriákat.

A gyermekek többsége manapság napköziben ebédel. Gyakori hiba a táplálkozásban, ha az iskolából hazatérõ kicsi otthon még egy ebédet kap, mondván, hogy a menzán úgyis rosszul fõznek. Némely gyerek a kapott zsebpénzbõl gondoskodik önmagáról, és ilyenkor persze az egészséges fõzelékek, saláták, száraz húsok, gyümölcsök helyett inkább az édességek, csipszek, hamburgerek kerülnek terítékre. Sokszor derül ki az is, hogy a tanulás, különórák mellett mozgásra, sportra nem jut idõ, vagy azt tvnézéssel, komputeres játékokkal töltik.

A vizsgálat a testméretek pontos felvételébõl, fizikális vizsgálatból, vérnyomásmérésbõl áll, kiegészítve laboratóriumi vizsgálatokkal (amit éhgyomorra kell elvégezni). Amennyiben az eredmények nem megnyugtatóak, további vizsgálatokat javasolunk, amilyen például a 24 órás vérnyomás monitorozás, vércukorterhelés, esetleges hormonvizsgálatok, stb.
Diéta és életmódváltás

Amennyiben megbizonyosodtunk arról, hogy úgynevezett "egyszerû" kövérséggel állunk szemben, következhet a legnehezebb feladat, a kezelés.

Sok szülõ szeretné, ha valamilyen tablettát javasolnánk, amitõl gyermeke majd lefogy. Sajnos ez még felnõttkorban sem ilyen egyszerû, de a gyermekek számára biztonsággal javasolható, mellékhatás nélküli gyógyszerkészítmény nem áll rendelkezésünkre.

Marad tehát a sokkal nehezebb feladat, a fogyókúrás diéta, illetve a mozgásszegény életmód megváltoztatása. A diéta ne legyen túl szigorú, egyrészt mert az úgyis betarthatatlan, másrészt a fejlõdõ gyermeki szervezetnek bizonyos mennyiségû tápanyagra szüksége van. Sokkal jobban örülünk annak, ha a gyermek lassan, de egyenletesen ad le kilóiból, mintha hirtelen fogy sokat, amit többnyire visszahízás követ, vagy ritkán a veszélyes kóros fogyásba (anorexia nervosába) csap át. Nem tiltjuk el teljesen kezeltjeinket a finomságoktól sem, de ilyet csak különös alkalmakkal (pl. vendégség), és akkor is csak mértékkel egyenek. Ne fogyasszanak ugyanakkor édes italokat, szomjoltónak a reggeli tejes italon kívül mindenképpen a vizet javasoljuk.

Az ételek elkészítésének is fontos szerepe van, például a húsokat grillezve, nem pörköltnek készítve, a burgonyát fõzve, nem olajban sütve, a zöldségeket nyersen vagy párolva, nem vastag rántással készítve javasoljuk. Felvágottként egészségesebb pl. a baromfi párizsi, mint a zsírban gazdag kolbász, szalámi. Az egész nap hozzáférhetõ rágcsa (ropi, csipsz, édesség) mindenképpen elkerülendõ! Az egészséges étrend megtervezéséhez írásban adunk étrendmintákat, diétás segítséget.

A sok mozgás, sport legalább olyan fontos, mint a helyes táplálkozás. Ahol ennek szervezett formája a gyerek számára nem elérhetõ, legalább a nagy séták, kirándulások, úszás, biciklizés, otthoni torna (esetleg videokazetták segítségével) javasolható.

Pszichológus és fogyókúrástábor

Pszichológus és fogyókúrás tábor Elmondva persze mindez egyszerûnek tûnik, de legtöbbünk, aki próbált már megszabadulni fölösleges kilóitól, tudja, hogy mindezt megvalósítani milyen nehéz. Pláne egy kisgyereknek, akit még a hiúság sem motivál, csak azt érzi, hogy kedvenc csokijából most nem kaphat. Ilyenkor jön szóba a pszichológus segítsége.

Ha azt látjuk, hogy tanácsaink ellenére a gyerek otthon csak tovább hízik, fogyókúrás tábort, vagy kórházi felvételt javasolunk, ahol a teljes kivizsgálás mellett megtanulhatja a túlsúlyos gyermek a helyes étkezést, emellett gyógytornász, pszichológus is foglalkozik vele. Garantált, hogy két hét múlva néhány kilótól megszabadulva térhet haza, de az már rajta és a családon múlik, hogy otthon tanácsainkat megtartva tovább javítjae az elért eredményt, vagy visszahízza kilóit.

Forrás:vital.hu