Ébredezik a természet, egyre melegebben süt a nap, lassan itt a várva várt tavasz. S vele együtt a sok teendõ a lakáson belül, vagy kint a kertben. Küszöbön a húsvét, a tiszta lakás díszítésre vár. Az ünnepi hangulathoz néhány színes, vidám dekorációs ötlettel is hozzájárulhatunk.

A tojás kifújásának technikáját bizonyára sokan ismerik: az elõzetesen megmosott, megszárított tojás két végén hegyes szerszámmal (ár, zsákvarró tû) lyukat ütünk. Óvatosan akkorára tágítjuk, hogy egy-egy hurkapálca beleférjen. Az egyik lyukba erõsen belefújunk, s a tojás tartalmát bögrébe engedjük. Nem árt, ha ennek a mûveletnek még jóval az ünnep elõtt nekilátunk, s a tojáshéjakat – kis kosárkában tárolva – hagyjuk kiszáradni. 

A festés történhet tojásfestékkel a hagyományos módon, vagy ún. dekorfestékkel. Ha valaki olyan festéket választ (például tempera), amely elmázolódhat, jó, ha vékony lakkréteggel is befújja a felületet. A festett tojások kerülhetnek dekorációként tálakba, kosarakba, kis faládákba. Ilyenkor a nyílásokat érdemes azonos színû filc vagy kartondarabkával beragasztani. A tojásokat hímzõfonal segítségével akaszthatjuk fel. A madzagot hajtsuk ketté, a szabad végeket hurkoljuk kis selyem masnira, s ragasszuk a tojás felső nyílására. A másik nyílást az elõbb említett módon takarjuk el. Ez a függõ változat kerülhet a konyhába a függöny elé, de (sűrűn rakva) a vitrázsrúdra is – akár függöny helyett.

Ha van szélesebb ablakpárkányunk, rendezzük be: ünnep előtt az áruházak ajándékosztályain megjelennek a különböző nyuszifigurák. Válasszunk egy kedvünkre valót, amelyet aztán évrõl évre elraktározunk, s mindig új környezetet alakítunk ki köré. A cserépbe búzát vessünk (ha elkéstünk megteszi a snidling is), s készen vásárolt, pálcás kakasokat szúrjunk bele. Az apró tojásokat nagyon jól helyettesíthetjük színes tojáscukorral.

A „nyuszifa” állításhoz termetesebb üvegpalack vagy váza szükséges. A tojásokat mogyoró, fûz, barka, aranyvesszõ ágakra is akaszthatjuk. Az összeállítás dísze lehet egy terrakotta nyuszi, kosár, színes vagy natúr tojásokkal. Az apró ajándékzacskókra tojásmintás szalvétából kivágott alakzatot ragasszunk. Rejthetnek bármilyen apró meglepetést.

A nagy, zöld vázába rügyeit bontogató ág, aranyvesszõ került, s nyuszifejek teszik a kompozíciót igazán aktuálissá. A kifújt, natúr tojáson hullámkartonból kivágott fülek díszlenek, az arcot fekete, alkoholos filccel kontúrozzuk, s ahol kell (pofa, fogak), fehér festékkel kifestjük. Kockás szalagból készült a nyakkendõ, a haj rafiamaradék. A hurkapálca végét beragasztózzuk, s a nyak felõli nyíláson át betoljuk a fejbe. Ragasztó került a csokornyakkendõre is, ez alulról is rögzíti a fejet.

Hasonló módon készültek a búzában ugrándozó pingpong-nyuszik is, azzal a különbséggel, hogy itt elsõ lépésként a két pingponglabdát kell összeragasztanunk. A kellékeket ábrázoló képen jól látszik, milyen „alaprajzú” lábra ültetjük. A nyuszifarok egy pici körlap az adott színû kartonból. Utolsó lépésként a szúrószerszámmal átszúrjuk az alját, s beledugjuk a hosszabb-rövidebb hurkapálca darabot. Vigyázzunk, a szúrt lyuk ne legyen nagy, mert csak így szorul bele a nyél. 

Ez a szép, tavaszi ünnep nem ünnep színes virágok nélkül, ugyanakkor a szépen terített asztal sem hiányozhat. Díszítse virág: esetünkben egy cserép nárcisz került a kosár közepébe. A kis cserepek pedig tojástartóként szolgálnak (átmérõjük 3 cm), lehet bennük az ilyenkor hagyományos, fõtt „pirostojás”, vagy kifújt tojás, sõt tojásgyertya is. A lényeg, hogy a magunk teremtette, szép környezetben, jó hangulatban ünnepeljünk. 

Előzetes teendők:

– Egy héttel az ünnep elõtt cserépbe vagy kerámiatálba ültessünk búzát (állateledel- és mezõgazdasági boltban egész évben kaphatunk)
– fújjunk ki tojásokat
– vásároljunk fehér és színes pingponglabdákat (sport és játékboltokban beszerezhetõ)
– legyen otthon színes sima vagy hullámkartonunk, hurkapálcánk, jó minõségû festékünk, ragasztónk, akrillak (spray formában), fekete, alkoholos filc, keskeny, színes szalagok, hímzõfonal nana

Karczagi Annamária

Forrás: szatmar.ro