Minden évben visszatérő gond, hogy milyen programot, nyaralást, értelmes elfoglaltságot szervezzünk a gyereknek a két és fél hónapos iskolai vakációra. No és hová tegyük a kicsit, amíg bezár az óvoda? Utánanéztünk.
Akinek kisiskolás gyereke van, tudja, milyen hatalmas megkönnyebbülés, amikor beköszönt a június, és végre vége az iskolának. Nem kell könyörögni többé esténként, hogy oltsd el a villanyt, menj lefeküdni, holnap iskola. Nem kell reggel a félig még alvó gyereket kiráncigálni az ágyból, és sürgetni, hogy mosakodj, öltözz, reggelizz és moss fogat. Siess, mert elkésünk, ma is elkésünk a suliból.  Nem kell rohanni az ideges városon keresztül reggel, és nem kell a kicsiért időre odaérni délután.

Nem csupán a gyereknek, a szülőnek is pihenés a nyári szünet. Hiszen délután, fáradtan hazaérve, legalább a házi feladat miatt nem kell veszekedni. Nem kell kikérdezni a verset a hisztiző gyerektől, nem kell újra íratni az olvashatatlan macskakaparással papírra vetett leckét sem. Nem érik kellemetlen meglepetések az embert, ha szeretné aláírni az ellenőrzőt. Nem kell fogadóórára, szülői értekezletre járni.

Szünetel az iskola miatti feszültség, melynek nem szabadna tönkretennie a családok életét, de sokszor mégis ezt teszi. Mert bár gyerekpszichológusok szerint a szülőnek nem dolga az oktatás, sőt egyenesen káros a szülő-gyerek kapcsolatra, ha mi tanítunk és követelünk az iskola helyett, legtöbb családban mégis ez történik.

A legtöbb családban a szülő gondja az iskola. Ezért örül mindenki, ha végre itt a nyár. Kis izgalom még belengi a bizonyítványosztás körüli napokat. Aztán elmúlik az is, és kitör a végtelennek tűnő, hatalmas nyári vakáció. Az ám, de mi lesz a nyolcévessel, akit még nem lehet otthon hagyni egyedül? Mi lesz a nehezen kezelhető serdülővel, aki az első napokban tízig alszik, megnézi az összes mozit, amit a suli miatt nem nézhetett meg. Egy hétig jól érzi magát, aztán elkezd látványosan unatkozni, lófrál és csavarog.

A legtöbb családban komoly gondot okoz a gyerekek nyári programjának megszervezése. Kevés az olcsó, iskolai, önkormányzati, alapítványi tábor. A nagycsaládosok, az alacsonyabb jövedelműek számára a magán táborok alig megfizethetők. S ha van is rájuk pénz, nehezen ismeri ki közöttük magát az ember.

Melyik a jó, az én gyerekemnek való, ahol a gyerekek nem csak lógnak egész nap, de vezetőik nem esnek át a ló túlsó oldalára sem, s nem csinálnak a táborból iskolát. Emlékszem, hogy volt olyan év az életünkben, amikor kilencéves fiamat három táborból is haza kellett hozni, mert annyira rosszul érezte magát.

Hiába a paragrafus

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete honlapján (www.iskolaszek.hu) felhívja a figyelmet arra, hogy az önkormányzati iskolafenntartóknak a tizedik évfolyam végéig biztosítani kellene a felügyeletre szoruló gyermekek napközbeni ellátását a nyári szünetben is!

A munkavállaló szülőnek ugyanis nincs annyi szabadsága, hogy gyermeke mellett maradjon ilyen hosszú időre, ráadásul a munkaadó határozza meg a szabadság kiadásának időpontját. Az MSZOE ezért javasolta a Munka Törvénykönyv módosítását, hogy a 14 éven aluli gyermekek szülei meghatározhassák, mikor veszik ki éves szabadságukat.

Az önkormányzatok költségvetésében megtakarítás címén egyre kevesebb összeg szerepel a diáküdültetésre, napközis táborokra, a gyermekek napközbeni ellátására. Áthárítják a tanulók kötelező felügyeletének költségeit a szülőkre, fizessék ki a heti 10–100 ezer forintos „magántáborok” költségeit, ha biztonságban akarják látni gyermeküket egy-két hétig. Törvénysértést követ el az az iskolafenntartó önkormányzat, amelyik nem biztosítja az anyagi és személyi feltételeket a felügyeletre szoruló gyermekek, tanulók nyári felügyeletéhez.
Legyünk együtt

A gyerek számára az a legfantasztikusabb nyaralás – mondja Honinger Nóra gyerekpszichológus –, ha együtt lehet, együtt utazhat el a család. Igazából nem is az a fontos, hogy külföldre mennek-e, vagy itthon maradnak, hanem hogy együtt vannak. A közös élmények, nagy beszélgetések segítenek feltöltődni.

Hiszen a mai családokban az az egyik legnagyobb baj, hogy mindenki rohan. Soha nincsen elég idő arra, hogy a másikat meghallgassuk, hogy igazán, lustán, cél nélkül lehessünk együtt. Nagyon fontosnak tartom, hogy nyáron a gyerek változtasson környezetet. A városi gyerek falun, a falusi városban képes leginkább kikapcsolódni, új élményeket szerezni, új világokat felfedezni. A legjobb, ha elküldhetjük a nagymamához. De mivel a gyerek számára rendkívül fontosak a kortárs kapcsolatok, engedni kell, hogy a barátaival is tölthessen időt.
Még akkor is, ha a szülő számára úgy tűnik, hogy csak csellengenek, semmi értelmeset nem csinálnak.

Melyiket válasszam?

A nyári táborok kínálata gyakorlatilag végtelen. Az interneten kigyűjtve találhatók a nyelvi, művészeti, média-, kaland-, lovas-, tánc-, vándor-, sátor-, balatoni és egyéb táborok. Sőt létezik már a Táboroztatók Országos Egyesülete is (www.toe.hu). A szervezet azért jött létre, mert szükség van egységes minőségbiztosítási rendszerre a gyerekek, a hozzátartozók és nem utolsósorban a szervezők érdekében. Valamint olyan információs bázisra, melyre szintén támaszkodhatnak a gyerekek, a szülők és a szervezők.

Létrehoztak egy alap adatbázist, amelyet folyamatosan bővítenek, és ahol a már minden szempontból korrekt körülmények és feltételek szerint több éve működtetett táborok találhatók. Persze amikor a szülő gyerekének tábort keres, az árra is kíváncsi. Érdemes alaposan körülnézni, hiszen közel azonos szolgáltatásért nagyon különböző árat kérnek.

Bármelyik tábort válasszuk is, a gyerek akkor fogja jól érezni magát, ha barátokra talál. Sokat segít egy ismeretlen közösségbe való beilleszkedésnél, ha valamelyik otthoni barátjával, kedves iskolatársával mehet a táborba. De bármennyire jól szervezett legyen is a táborozás, akkora élményt nem jelenthet, mintha a papával és mamával sikerül elutazni, elmenni biciklizni vagy kirándulni. Nagyon fontos tehát, hogy ha csak tehetjük, legyünk nyáron is minél többet gyerekeinkkel.

Forrás: nana.hu