Sűrű lesz a hazai zene is a Hegy' színpadainFinn-magyar közös dalolás, londoni electropop Tokajban. Hip hoptól a rock ’n’ rollig, dubsteptől a garage-ig, HC-től a bluesig: mainstream és undergound stílusok és bandák töltik meg a Hegyalját júliusban zenével, tánccal.

A Foreign Beggars egyenesen Londonból hozza a legújabb ütemeket, a Ladytron megmutatja, milyen a minőségi új hullámos electropop. Folkmetál továbbképzést tart a Korpiklaani, és elhozza majd új anyagát a visszatérő hazai úttörő, a FreshFabrik. Húsvéti meglepiként is érdemes már a Hegy’et tervezni – a négynapos zenés nyaralás kevesebb, mint egy koncert áráért lehet tökéletes ajándék.

 

Esőt és ködöt nem, de a legütősebb ritmusukat magával hozza nyáron Londonból a Foreign Beggars csapata. A grime/rap/dubstep formációba a tagok metál, grunge és indie alapokkal érkeztek, hogy aztán saját stílusukat összepakolva a brit utcákon és klubokon túl a szerte a világban a zenei extrák nagyköveteiként mozgassák meg a népet.

Szintetizátorokkal erősen felszerelkezve jön a Hegy’re a Helen Marnie és Mira Aroyo vezette electronégyes, a Ladytron, és a FIFA 2011-ből ismerős Ace of Hz mellett klasszikus himnuszaikat, a Destroy everything you touch-ot és a Blue Jeans-t is hozzák. Aki elektronikus zenéből a zúzósabbat szereti, annak idén a hamburgi techno trió, a Scooter adja majd az ütemet Tokajban. H.P. Baxter két állandó zenésztársa mellett élő, nagyzenekari kíséretet is hoz magával, és látványos élő show-val készül a hegyaljásoknak.

A szigetországon és Németországon kívülről is érkezik még zene a Hegy’re: a Koorpiklani a finn erdők misztikumát a hideg metállal ötvözve varázsolja majd a színpadra. A csapat különleges produkcióval készül a hegyaljásoknak: a Dalriadával közös Leszek a Hold című számot Jonne Järvelä énekes a magyar bandával együtt adja elő a Hegy’ közönségének.

 

Nagy visszatérés, új zenék és felejthetetlen dallamok

A rádiók játszási listáinak éléről érkezik a Hegy’ színpadára a pár év kihagyás után újra együtt zenélő FreshFabrik. A Stealing the Sun-nal a listákat uraló csapat volt az országban az első, akik fellépéseiken profi DJ-vel zenéltek, nem véletlenül jár nekik az úttörő jelző. Akiknek tíz éve a Lamentation jelentette a világot, akiknek még mindig ott szól a fejükben a Serious, és akiket bepörgetett az új anyag, kihagyhatatlan a FF hegyaljás fellépése.

Új anyagot pakolt össze és hoz Tokajba az ős-rock, az átütő energia és a bátor kísérletezés tökéletes elegye, a Turbo is, és Ezer Erdő varázsát idézi meg a nagyszínpadon a Magashegyi Underground. Egyedi Petiék a legutóbbi Isten Háta Mögött anyagot, az Ű-t is hozzák, a Fish! pedig megmutatja, hogyan lehet perfekt kompozíciót gyúrni olyan különböző zenei hatásokból, elemekből, mint a hip-hop, a metál, a pop és az elektronikus motívumok.

Az idei Hegy’en a helybenfutás-felelős a PASO lesz, más jellegű koncertmozgásról a már az első Hegyalján is fellépő Neo gondoskodik. A Hegy’en hazai pályán és nagyszínpadon fellépő Jurij „szocrockja” és Vad Fruttik „panel-undergroundja” is komoly mocorgást idéz majd elő, a Maszkura és a Tücsökraj R&B-s, swinges, tangóharmónikás stíluselegye pedig rendesen megtáncoltatja majd a közönséget.

 

Legendák és metálistenek a csokinyuszi mellé

Igazi magyar rocklegendák lépnek idén a közönség elé a Hegy’en. Nagy Feró a Beatricét vezeti majd a deszkákra, Pataki Attila a miskolci Edda legénységével jön, Deák Bill Gyula pedig Blues Bandje élén zenél majd a tokaji színpadokon.

A fémesebb dallamokról a Blind Myself gondoskodik, de az Insane csapata is kitesz majd magért, a Road pedig igazi mocskos rock ’n’ rollal horzsolja végig a Tisza-parti éjszakát.

Akinek nem csak a húsvéti sonka és a csokinyúl gondolatától, de a tokaji zenei orgia ígéretétől is összefut a nyál a szájában, az még bőven szólhat a nyuszinak: húsvéti ajándéknak is a legjobb a nyári kikapcsolódás. Május végéig még kevesebb, mint egy koncert árért jár mindenkinek a többnapos megzenésített nyaralás.

 

A Hegy’ idén

Tudunk egy helyet, ahol a zenerajongásodat összekötheted a vízimádatoddal: ez a hely Rakamaz-Tokaj. Tudunk egy időpontot, amikor itt találod a legizgalmasabb külföldi bandákat és zenészeket: július 13-17.

A Hegyalja Fesztivál az elmúlt 12 év alatt az egyetemisták, menő főiskolás arcok legmozgalmasabb nyári találkozójává vált. De Kelet-Magyarország legnagyobb fesztiválján nem csak velük találkozhatsz: a külföldi fellépőkön túl ide gyűlnek a legjobb hazai muzsikusok, a legviccesebb stand-uposok és a legkiválóbb borászok – sőt akár az is előfordulhat, hogy együtt készíted a halászlét kedvenc íróddal.

Ráadásul idén a tavalyi árakon lehetsz a Hegy’-en! Több mint 200 fellépő, sportprogramok, csónaktúrák, izgalmas beszélgetések, a nyár legnagyobb lazulása és az ország legjobb arcai várnak Tokajban, a színpadokon és a színpadok előtt is!