Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tizenhat térségbeli ország számára válik rendszeres képzések helyszínévé az által, hogy Magyarország lett a Konfuciusz Intézetek közép- és kelet-európai regionális tanárképző központja – mondta Pekingben Mezey Barna, az ELTE rektora.

Ehhez öt éven keresztül évi húszmillió forint költségvetési támogatást kap az intézmény 2014-től, míg a Konfuciusz Intézeteket felügyelő kínai nyelvoktatási tanács, a Hanban a képzések költségét állja. Hamar Imre, az ELTE Konfuciusz Intézet igazgatója elmondta, hogy a különböző országokból érkezőknek évi több alkalommal, 1-2 hetes továbbképzéseket fognak tartani.

Hamar Imre arról is beszámolt, hogy a költségvetésből 150 millió forintot kapnak a középméretű kínai-magyar és magyar-kínai szótárak elkészítésére és kiadására.

Mezey Barna elmondta, megállapodásra jutottak a Hanbannal arról is, hogy öt éven keresztül évi 80 ezer dollárral (17,8 millió forint) támogatják az ELTE kínai tanszékét, ami két magyar oktatói állás fedezete. A Magyarországon tevékenykedő 51, Kínából küldött tanár foglalkoztatási költségeit szintén a kínai fél fedezi.

Szijjártó Péter, a magyar-kínai kapcsolatokért felelős kormánybiztos csütörtökön Pekingben tárgyalt Liu Li-min oktatási miniszterhelyettessel és Hszü Linnel, a Hanban igazgatójával. A felek aláírták a 2015-ig tartó időszakra vonatkozó ösztöndíj-megállapodást és oktatási munkatervet. Eszerint a két kormány 230 hónapnyi ösztöndíjkeretet biztosít egymás egyetemi hallgatóinak, Magyarország pedig ezen felül évente 200 kínai hallgatónak kínál ösztöndíjat a keleti nyitás ösztöndíjprogramja keretében, amit a kínai részről tartományi szintű ösztöndíjakkal viszonoznak.

{module Forrás: edupress|none}