A Karácsonyhoz éppúgy hozzátartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa illata.
Számtalan elkészítési módja és formája van ennek az édességnek. Íme egy ízletes recept:
Egy kiló lisztet elmorzsolunk 35 dkg margarinnal, majd adunk hozzá 3 tojás sárgáját, 2 deci mézet, szalákát és a sajátos ízét megadó fűszerkeveréket: fahéj, szegfűszeg és szerecsendió. Jól eldolgozzuk, majd amikor kezd összeállni, 25-30 dkg kristálycukrot adunk hozzá (ami segít a kezünkről a tésztát leszedni) és tovább gyúrjuk. Mikor már a tésztánk nem ragad, pár órát állni hagyjuk. Pihentetés után vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk a formákat, majd aranypirosra sütjük. Egy tojás fehérjéhez annyi porcukrot adunk, hogy csorgatható állapotban kerüljön, majd celofánból tölcsért készítünk, annak végére kis nyílást vágunk, és segítségével a cukormázt a kisült mézeskalácsra csorgatjuk, a kívánt mintázat szerint.
Jó étvágyat!
Forrás: szatmar.ro