A spenót finom, ráadásul egészséges is. Itt az ideje, hogy elfelejtsd a menzás főzeléket, és kipróbáld, mire képes vele a modern konyha! A spenót az egyik legmagasabb K-vitamin-tartalmú zöldség, nem csoda, hogy Popey kedvence volt.

 

De nemcsak azért érdemes enni, mert egészséges, hanem akár hiszed, akár nem, ha jól van elkészítve, egészen fantasztikus az íze!

Próbáld csak ki valamelyik receptünket, és győződj meg róla saját magad!

Spenótleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg spenót
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 doboz tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál vaj
  • bors

reszelt szerecsendió

A spenótot tedd egy liter forrásban lévő vízbe, és hagyd összeesni, majd szedd át jéghideg vízbe, de a főzőlevet ne öntsd ki!

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát egy lábosban párold meg a felolvasztott vajon, egy kevés vizet hozzáadva. Ezután öntsd rá a spenótos vizet, és szedd bele a spenótot. Forrald fel még egyszer, majd turmixold össze. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, majd öntsd fel a tejszínnel, hogy még selymesebb legyen.

Spenótos-sajtos tészta

Hozzávalók:

  • 1 csomag tollhegytészta
  • 1 doboz fagyasztott spenót
  • 10 dkg óvári, mozzarella vagy edami sajt
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • ételízesítő
  • fokhagyma ízlés szerint

A tésztát főzd ki és szűrd le. A spenótot kevés vízben tedd a tűzhelyre, olvaszd ki, és szórd meg az ételízesítővel. Amikor már kiolvadt, a tejben csomómentesre kevert keményítővel sűrítsd be. Keverd össze a tésztával, és reszelt sajttal meghintve, forrón tálald!

Török spenót – ispanak

Hozzávalók:

  • 1 kg spenót
  • 25 dkg darált hús
  • 10 dkg vaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 marék rizs
  • joghurt

A vajat olvaszd fel, és pirítsd meg rajta az apróra vágott hagymát. Tedd rá a darált húst, és kavargasd addig, amíg a leve elpárolog. Ezután jöhet a nyers spenót, egy kevés víz és egy maréknyi rizs. Sózd meg, és időnként megkavarva főzd puhára. Joghurttal leöntve tálald.

Sajtrácsos spenót

Hozzávalók:

  • 30 dkg fagyasztott spenót
  • 10-20 dkg sonka
  • 10-20 dkg füstölt sajt
  • 4 tojás
  • 250 g mozzarella
  • 1 hagyma
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • bors

A spenótot olvaszd ki, és nyomkodd ki a levét. A tojásokkal együtt tedd a turmixgépbe, és aprítsd össze. Keverd hozzá a felkockázott sonkát, a reszelt sajtot, az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd sózd és borsozd. Egy tortaformát vékonyan kenj ki olajjal, és öntsd bele a masszát. A tetejére vágj ceruzavastagságú mozzarellacsíkokat, és rácsszerűen rendezd el. Tedd 200 fokra előmelegített sütőbe, és tűpróbáig süsd.

Forrás: femina.hu