Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek

Bölcs bolondságok, bolond bölcsességek

Modernkori gegekkel szólítja meg a közönséget az új magyar sorozat, a Naszreddin hodzsa meséi. Berecz András mesemondó hangján tanít furfangos gondolkodásra az animáció agyafúrt főhőse.

Szellemesen állít tükröt az emberiség elé a legújabb magyar animációs sorozat, a Naszreddin hodzsa meséi. Főszereplője, Naszreddin hodzsa nevettetve adja át nekünk az élet nagy igazságait. Történeteit évszázadok óta hallgatják, elbeszélései bejárták a világ minden táját. Az első, húsz epizódból álló évad szeptember közepétől elérhető a Telekom tVOD-kínálatában.

Az 52 epizódból álló sorozat egy 13. században élt közel-keleti bölcs, Naszreddin hodzsa történeteit dolgozza fel, aki legendás eszével vált a török humor jelképévé. Rendezője és írója, Gerdelics Miklós Kúnos Ignác turkológus A török hodzsa tréfái című gyűjteményét vette alapul, modern köntösbe öltöztetve a klasszikus török meséket.

Az 1,5-2 perces történetek időtálló, univerzális üzenetet közvetítenek: a bolondos mester az abszurd humor nemzetközi nyelvén tanít a fortélyos gondolkodásra, szokásaink újraértelmezésére, ezáltal a keleti és a nyugati közönséget is megszólítja. „Az élelmes gondolkodás a magyar és a török mesehagyománynak is fontos eleme” – magyarázza Gerdelics Miklós rendező.

Bővebben: https://kultura.hu/bo%cc%88lcs-bolondsagok-bolond-bo%cc%88lcsessegek/

Forrás: kultura.hu