Kísérletek, lézershow és csillagparty is várja az érdeklődőket az idei Kutatók éjszakáján, amelyet szeptember 26-án rendeznek országszerte az oktatási intézményekben és kutatóintézetekben.

A pécsi Zsolnay-negyedben bemutatkoznak a nemzetközi robotolimpia pécsi résztvevői, lesz electroPí disco, csillagok és fizikai kísérletek, az eseményt pedig egy drón dokumentálja. Debrecenben mintegy 100 tudományos program szórakoztatja a látogatókat: szó esik majd a társas intelligenciáról, a genetikáról és a büntetőjogról, valamint az NCIS Debrecen sem marad el – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Szegedi Tudományegyetemen saját lézershowt állíthatnak össze a látogatók, emellett egész éjszakás csillagpartyt rendeznek csillagászokkal. A gödöllői Szent István Egyetem botanikus kertjében többek között a tavalyi Év fája verseny győzteséről, a mintegy 300 éves vadkörtefáról tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A budapesti Planetáriumban 3D-ben mozizhatnak a nézők a Csodálatos univerzum című programon. A térhatású alkotást – amely lenyűgözően mutatja be a naprendszerbeli bolygók világát, az űrkutatást, a különféle űrszondákat, teleszkópokat és az űrrepülőgépet – a Bay Zoltán Nonprofit Kft. jóvoltából tekinthetik meg az érdeklődők.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen az ott zajló elméleti kutatómunkával ismerkedhetnek meg a látogatók, az oktatók előadásait este színházi előadások követik. A Kutatók éjszakáját Európa-szerte szeptember utolsó péntekén tartják azzal a céllal, hogy megváltoztassák a kutatókról kialakult általános képet és szórakoztató formában tárják az érdeklődők elé az egyes tudományterületek aktuális eredményeit.

A magyarországi rendezvényeket a Tempus Közalapítvány koordinálja a budapesti és vidéki felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel együttműködve, ötödik alkalommal a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is társszervezője az eseménynek.

 

Forrás:eduline.hu